„Liocai“ klausytojams ir dėl klausytojų – 15 metų

liocai 15
Per penkiolika liaudiškos muzikos kapelos „Liocai“ veiklos metų koncertuota įvairiose šventėse, dalyvauta konkursuose, kolektyvas nuolatinis kaimo kapelų šventės „Grok, Jurgeli“ dalyvis. Asmeninio archyvo nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kudirkos Naumiesčio kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Liocai“ švenčia 15-os metų kūrybinės veiklos jubiliejų. Nuo pat pradžių iki šių dienų kolektyvui vadovauja Albinas Šlakaitis, su kuriuo ir kalbamės apie kolektyvą.

Sakoma, kad 15 metų kolektyvui – paaugliškas amžius, bet kiek melodijų sugrota, dainų išdainuota – net nesuskaičiuosi. Kaip pasakoja liaudiškos muzikos kapelos vadovas ir įkūrėjas A. Šlakaitis, 2006m. grupė liaudiškai muzikai neabejingų bičiulių – Alvydas Kasparavičius (vokalistas), Viktoras Jasulevičius (bandonija), Virginijus Duoba (klarnetas), Gediminas Jankauskas (kontrabosas) bei devynmetis kapelos vadovo sūnus Erikas Šlakaitis – susirinko į pirmąją repeticiją tuometinėje Keturnaujienos laisvalaikio salėje. Kolektyvo vadovo teiraujamės – iš kur toks pavadinimas?

liocai15 1
„Mano tėtis kilęs iš Šilinės, anapus Nemuno. Kai nuvažiuodavome į jo tėviškę, mus, zanavykus, vadindavo liocais, mes juos karnavyžiais. Na, kad mus taip vadina, tai, sakau, ir būkim Liocais“, –  pasakoja A. Šlakaitis ir priduria, kad jau tuomet kapela grodavo moderniškesnę muziką.

 „Visko buvo: ir rankos šalo, ir instrumentai nederėjo. Bet muzikantai niekada nedejavo, aukojo savo brangų laiką, meilė muzikai padėjo eiti pirmyn“, – prisimena kapelos vadovas.

Per 15 kūrybinio darbo metų kapela koncertavo įvairiose rajoninėse, respublikinėse šventėse, dalyvavo konkursuose, varžytuvėse, filmavosi laidoje „Duokim garo“. Nuo 2012 m. „Liocai“ yra nuolatinis kaimo kapelų šventės-varžytuvių „Grok, Jurgeli“ dalyvis, o 2013 m., 2015 m. ir 2017 m. šio konkurso Suvalkijos regiono nugalėtojai. 2014 m. ir 2018 m. dalyvavo dainų šventėse „Čia mano namai“ bei „Vardan tos…“ Kolektyvas vienintelis iš Šakių rajono kapelų paruošė programas Ansamblių vakarui.

Prieš penkerius metus A. Šlakaitis pradėjo dirbti Kudirkos Naumiesčio kultūros centre, todėl ir kolektyvas sutiko atstovauti Kudirkos Naumiesčio kultūros centrui.

2015 m. kolektyvas išleido savo kompaktinę plokštelę „Pirmasis valsas“, į kurią sudėjo pačias gražiausias melodijas. Kalbantis apie kapelos repertuarą, A. Šlakaitis sako, kad turi ir vietinių kūrėjų, savo krašto perliukų. Dainą „Pirmasis valsas“ kapelai padovanojo šakietis dainininkas Audrius Dakinevičius. Dainai „Gimtas miestas“ žodžius ir melodiją parašė kraštietė Aldona Danilevičienė, ne vieną kūrinį kapelai sukūrė Birutė Varankovienė iš Tarpučių.

liocai15 3
Kaip sako vadovas, per 15 metų kolektyvo nariai keitėsi ne kartą. Šiuo metu kapelą sudaro 12 narių. Vis dėlto „Liocų“ pagrindas yra branduolys muzikantų, kurie groja nuo pat pirmos repeticijos. Liaudiškos muzikos kapeloje skamba mušamieji, elektrinis kontrabosas, akordeonas, armonika, skrabalai, du klarnetai, bandonija, perkusija. Prieš maždaug šešerius metus į vyro Albino vadovaujamą kapelą įsiliejo ir mušamaisiais groja jo sutuoktinė Edita. Moteris sako, jog išmokti groti šiuo instrumentu nebuvo lengva. Kapelos vadovo sūnus Erikas užaugo, nors yra profesionalus muzikantas, klarnetininkas, visada sugrįžta su kapela pakoncertuoti. Pagrindinė kapelos solistė – naumiestietė Rita Bezoraitytė bei jau minėtas kontrabosistas G. Jankauskas.

„Dainavau iš pradžių mokykloje, vėliau studijuodama estradiniame ansamblyje, paskutiniu metu kultūros centro vokaliniame ansamblyje „Komplimentas“. Bet ir liaudiška muzika arti širdies, todėl dabar dainuoju tik kapeloje“, – sako R. Bezoraitytė.

Kolektyvo vadovas A. Šlakaitis gražiu žodžiu pamini visai neseniai Anapilin iškeliavusius trimitininką Mindaugą Maceikį bei akordeonistą Arvydą Bandzą.

Į kapelos jubiliejinį koncertą, kuris vyks spalio 30 d., jos vadovas pakvietė per visus kolektyvo gyvavimo metus jame grojusius ir dainavusius, jų per 20.

„Esu visų labai pasiilgęs. Kiekvienas jų yra prisidėjęs prie kapelos gyvavimo. Šiandien noriu pasakyti, kad kiekvienas kolektyvo narys – aukso vertės žmogus“, – emocijų neslepia pašnekovas.

A. Šlakaitis šiandien didžiuodamasis sako, kad su kapelos muzika ir dainomis užaugo ne vienas jaunas muzikantas, dabar skleidžiantis meilę liaudiškai muzikai.

Pats A. Šlakaitis į rankas instrumentą paėmė vaikystėje, būdamas 12 metų jau grojo akordeonu krikštynų šventėje. Pašnekovas neslepia – didžiulės muzikinės patirties įgijo tarnaudamas sovietinėje armijoje Kaliningrado srityje ir grodamas orkestre. Muzika jį lydėjo visą gyvenimą: darbavosi rajono kultūros baruose, ragavo ir vestuvių muzikanto duonos, 30 metų atidavė muzikos mokydamas Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo centro jaunimą.

Pokalbio pabaigoje vadovo pozicijos nė vienai dienai neapleidęs A. Šlakaitis neslėpė nerimo dėl kultūros ateities.

liocai15 2
„Šiandien į nežinią daugiausiai stumia pandeminė situacija, ribojimai. Kai būdamas kultūros darbuotoju negali kažko daugiau planuoti – ir į jubiliejinį koncertą jau neatvyksta vieni svečiai. Nežinia išlieka ir rengiant renginius dėl žiūrovų – kiek jų ateis?“ – sako A. Šlakaitis ir priduria, kad „Liocai“ į jubiliejinį koncertą Kudirkos Naumiesčio kultūros centre kviečia jau šį šeštadienį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.