Oficialiai pristatytas laisvei dedikuotas piešinys

davidaviciene sudarge
Kūrinio idėją jurbarkietė menininkė Jurgita Davidavičienė brandino keletą mėnesių, darkart perskaitė Dž. D. Selindžerio romaną ir galiausiai piešinyje supynė ne tik romano motyvus, bet ir Lietuvos simboliką. Organizatorių nuotr.

Žolinės savaitgalį Sudarge vyko oficialus jurbarkietės menininkės Jurgitos Davidavičienės meno kūrinio, papuošusio „Gulbelės“ krautuvės sieną ir tapusio ryškiu akcentu, pristatymas. Kūrinio autorė teigia, kad darbas, gimęs pasienio zonoje su Rusija, yra tarsi iškelta laisvės vėliava.
 
Pranešime spaudai skelbiama, jog J. Davidavičienė pasiūlymą sukurti meno kūrinį priėmė su džiaugsmu, nes Sudargas labai mėgstama ir dažnai su šeima lankoma vietovė, tačiau neslepia, kad jautė ir didelę atsakomybę. Vieta neeilinė – netoliese yra vaizdingi ir reikšmingi Lietuvai piliakalniai, kuriuos lanko gausus turistų srautas. Menininkė nusprendė sukurti tai, kas ją pačią čia įkvepia kaskart atvykus.

„Mane labai žavi šioje vietovėje pieš kelerius metus atidengta skulptūra rašytojo Džeromo Deivido Selindžerio knygai „Rugiuose prie bedugnės“, siejant su jo prosenelio, Lietuvos žydo, kilme iš šių kraštų. Mąstant apie savo kūrinio idėją, mano dėmesį patraukė ši originali sąsaja. Panorau dar kartą perskaityti šį romaną, kuris tapo vienu iš mano įkvėpimo šaltinių kūrybai“, – pasakoja kūrinio autorė, dailės mokytoja iš Jurbarko.

Akriliniais, lauko sienoms skirtais dažais nutapytame kūrinyje pavaizduotas žydų kilmės vaikinas ir jo mūza – geltonplaukė mergina rugių lauke. Kūrinyje susipina kultinio romano siužetinės nuotrupos ir Lietuvos simbolika.

„Dž. D. Selindžerio romane labai ryškiai jaučiamas jauno žmogaus noras būti savimi, laisvės, savęs ieškojimo išraiška. Nepriklausomybė, savitumas, tautinis išskirtinumas, labai svarbūs kiekvienam žmogui. Ne veltui savo kūrinio fono spalviniam sprendimui panaudojau mūsų trispalvės spalvas, nes jos man asocijuojasi su laisve“, – teigia J. Davidavičienė.

Pranešime spaudai minima, kad kūrinio idėją menininkė brandino keletą mėnesių. Per juos buvo daug ieškojimų ir apmąstymų apie tai, kas vyko anksčiau, kai žmogaus savimonė buvo ribojama ir dabar, vykstant karui Ukrainoje.

„Esu tremtinio anūkė, todėl patriotiškumo idėjos man svarbios nuo pat vaikystės. Nors laikai pasikeitė, man vis dar tai yra be galo svarbu. Kadangi dirbu mokytoja, matau, kad ir jaunimas nėra abejingas – jie labai jautriai reaguoja į karą Ukrainoje ir rūpinasi Lietuvos ateitimi“, – įspūdžiu apie patriotiškas nuotaikas Lietuvoje dalijasi menininkė primindama, kad Sudargas yra pasienio zonoje su Rusija, dėl to nerimo čia tvyro daugiau.

Šviesiu ir įkvepiančiu kūriniu „Laisvė“ džiaugiasi ir UAB „Gulbelė“ vadovas Arūnas Tarnauskas: „Smagu, kad galime prisidėti prie meninių idėjų įgyvendinimo, jas pakurstyti. Matome tame ypatingą prasmę, ypač kai tai žmonėms teikia gerų emocijų, o Sudargui – naujų spalvų.“

Susirinkusiuosius sveikino ir Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė. Kelis kūrinius armonika atliko dailininkės tėvas, komplimentai bei palaikymo žodžiai skambėjo krautuvės vedėjai Singridai Damušienei. Jai dėkota už tai, kad krautuvė ne tik atlieka savo funkcijas, bet ir konsultuoja atvykusius lyg neoficialus turizmo centras.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.