Į Kaimelio bažnyčią sugrįžo M. K. Čiurlionio tapytas paveikslas

roko paveikslas
Kaimelio parapijos klebonas kun. Zenonas Stepanauskas pats į Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią nors trumpam sugrąžino M. K. Čiurlionio nutapytą originalų šv. Roko paveikslą. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šv. Roko atlaidai Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje šiemet ypatingi – į bažnyčią trumpam sugrįžo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio tapytas paveikslas „Šv. Rokas“. Homilijos metu buvo primintas šv. Roko kultas, padėkota bažnyčią ir Kaimelio aplinką puoselėjantiems žmonėms.
 
Iš Jadvygos Čiurlionytės ir Antano Žmuidzinavičiaus atsiminimų žinoma, kad paveikslas buvo užsakytas Jurbarko bažnyčiai, tačiau pasirodė per mažas, todėl buvo perkeltas į priešingoje Nemuno pusėje esančią Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią. Taip M. K. Čiurlionio nutapytas šv. Roko paveikslas atsirado šios bažnyčios „šoniniame (kairiajame) altoriuje“. Archyvinių dokumentų nei Jurbarko, nei Kaimelio bažnyčiose neišliko. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus darbuotojai ilgai ieškojo šio kūrinio, kol vieną dieną šio muziejaus darbuotojai Rasai Andriušytei-Žukienei kilo mintis, kad „kaimelis“ yra ne bendrinis žodis, o realios vietovės Lietuvoje pavadinimas, kur gali būti šis Čiurlionio darbas. Ji buvo teisi. Nuvykus į Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią, joje kabėjo vieno garsiausių Lietuvos dailininkų paveikslas religine tema.

Dabar šis M. K. Čiurlionio nutapytas šv. Roko paveikslas džiugina muziejaus lankytojus ekspozicijoje (dėl saugumo originalas liko Kaune), o Kaimelio bažnyčios sieną papuošė kopija.

Bet būtent šiemet, rugpjūčio 21 d., Šv. Roko atlaidų proga paveikslas grįžo į savo tikrąją vietą.

„Šv. Rokas laikomas ligonių globėju. Jo gyvenimas yra mums sektinas pavyzdys. Tai, kad šiandien Čiurlionio paveikslas lankosi šioje bažnyčioje, yra ypatingas atvejis. Bet kad ir koks tas paveikslas būtų ypatingas, tai tik simbolis, ir šitoje bažnyčioje mes turim kur kas daugiau negu originalų Šventojo paveikslą. Šitoje bažnyčioje, kaip ir visose veikiančiose bažnyčiose, mes turim originalų Kristų Eucharistijoje, aukščiausiame sakramente, Dievo žodyje. Ir tie, kurie atveriame savo širdis, savo gyvenimus originaliam Kristui, mes tampame originaliomis bažnyčiomis. Ir mes tampame originaliais Dievo paveikslais“, – kalbėjo atlaidų šv. Mišias aukojęs Gelgaudiškio parapijos klebonas Arvydas Liepa.

Paveiksle šv. Rokas pavaizduotas kaip aukštas, prakaulus vyras liesu veidu, tiesia kakta ir nosimi, vešliais rusvais plaukais, su trumpa barzdele. Visas jo kūnas, išskyrus nuogą dešiniąją koją, paslėptas po gausiomis plataus tamsaus piligrimo rūbo klostėmis. Gana tiksliu anatominiu piešiniu išsiskiria nuotaikinga šuns figūrėlė pirmajame plane.

Į Kidulius atvykęs M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondo direktorius Gintautas Ivinskas dar kartą priminė paveikslo istoriją, kai 1907 m. M. K. Čiurlionis kartu su broliais Stasiu ir Jonu valtimi nuo Druskininkų iki Jurbarko Nemunu plukdė užsakytą šv. Roko paveikslą.

„Paveikslas turėjo papuošti Jurbarke statomą (1901–1907) mūrinę Švč. Trejybės bažnyčią. Tačiau esą Jurbarko klebonas nusprendė, kad jis per mažas altoriui, ir pasiūlė įsigyti kitapus Nemuno stovinčiai medinei Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčiai. Deja, mums šiais metais atkartoti to kelio nepavyko, bet, manau, kitais metais bandysime įveikti šitą atstumą“, – kalbėjo G. Ivinskas.

M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas kartu su asociacija Krikščionių sąjungos jaunuomenė pakvietė pasiklausyti koncertinės programos „Širdis ramybės ilgisi“ (atlikėja Aušra Liutkutė ir Giedrė Gabnytė (vargonai).

Po šv. Mišių buvo išsakyta ir daug padėkų. Rajono meras Edgaras Pilypaitis įteikė savivaldybės padėką Kaimelio gyventojui Justinui Virpšai, kurio sukurti darbai iš metalo puošia bažnyčią, poilsiavietę „Lašas“ bei kitas vietas.

„Ta aplinka Kaimelyje kuriasi ne vieno žmogaus noru ir darbu. Ant apleistų, niekam nereikalingų parko pakraščių šiandien gimsta naujas parko lopinėlis. Ir į jį įdėtas ne tik mano triūsas. Reikia pasakyti ačiū ir kitiems žmonėms, kurie prisidėjo prie šitų darbų, taip pat bažnyčios aplinkos sutvarkymo. Ir aš manau, kad šitie darbai ateity nenutrūks. Grožis neturi ribų“, – kalbėjo J. Virpša.

Savo ruožtu Kaimelio parapijos klebonas kun. Zenonas Stepanauskas padėkojo architektui Zenonui Balčiui už varpinės bokšto kryžiaus ir antkapių remonto projektą bei bendradarbiavimą.

Šv. Roko atlaidų šventė tęsėsi jau greta bažnyčios esančiame kiemelyje, kur gausiai susirinkusiems atlaidų dalyviams koncertavo Kidulių dvaro bei Šakių kultūros centro kolektyvai.


Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.