I. Kančys: tikras medžiotojas turi jausti pagarbą gyvūnui ir meilę gamtai

kancys
Trylika metų medžiojantis Irmantas Kančys įsitikinęs, kad medžioklė padeda išlaikyti gyvūnų populiacijas, tad ir kolegoms linki medžioti sėkmingai, saikingai ir vadovautis garbingu medžiotojo etiketu. Asmeninio archyvo nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 3 d. buvo minima Šv. Huberto diena, dar vadinama Medžiotojų diena. Ta proga kalbiname Jankų medžiotojų būrelio vadovą Irmantą Kančį.

Pokalbio pradžioje I. Kančys pakvietė susimąstyti – o kas yra medžioklė?

„Šiandien medžioklė – tai medžiojamųjų gyvūnų apsauga ir racionalus jų naudojimas, medžioklė padeda išlaikyti gyvūnų populiacijas. Man tai ir aktyvus poilsis gamtoje bei gamtos pažinimas. Be abejo, stengiuosi puoselėti medžioklės kultūrą, etiką ir tradicijas. Kaip žinome, šiandien medžioklė reglamentuojama įstatymais ir taisyklėmis“, – sako I. Kančys pridurdamas, kad medžiotojų bendruomenė šiandien suinteresuota kovoti prieš neteisėtą gyvūnų žudymą – brakonieriavimą.

I. Kančys medžiotoju tapo 2009 m. pavasarį. Jis pasakoja: „Pirmiausia susidomėjau sportiniu šaudymu. Teko dalyvauti medžiotojų šventėje ir šaudyti į skriejančius taikinius. Su laiku šis pomėgis vis augo. Vėliau, paskatintas tuomečio būrelio pirmininko Juozo Rimgaudo Oleko, įstojau į medžiotojus. Medžiotoju buvo ir mano tėtis. Matyt, obuolys nuo obels netoli rieda.“

Nuo 2022 m. I. Kančys – Jankų medžiotojų būrelio valdybos pirmininkas. Pasak pašnekovo, šiuo metu būrelį sudaro 45 medžiotojai.

„Daug patarimų ir pagalbos sulaukiau iš buvusio būrelio pirmininko J. R. Oleko, esu jam labai dėkingas. Džiaugiuosi, kad visuomet, iškilus kokiems nors klausimams, geranoriškai padeda ir pataria Šakių medžiotojų ir žvejų draugija, kurios nariais esame“, – sako I. Kančys.

Anot jo, Jankų medžiotojų būrelio plotai užima apie 9 tūkst. ha, dažniausiai sumedžiojamos yra stirnos, elniai, lapės, bebrai.

„Mūsų miškai negali pasigirti žvėrių gausybe. Maras sunaikino šernus – jų dabar tik vienas kitas belikę“, – atskleidžia pašnekovas.

Kalbant apie būrelio tradicijas, I. Kančys pasakojo, kad dar J. R. Olekui vadovaujant susiformavo gražios medžiotojų tradicijos – aktyvus poilsis gamtoje su šeimomis, medžioklės sezonų atidarymai ir uždarymai, sportinio šaudymo varžybos.

„Man atėjus beliko šias tradicijas puoselėti, plėsti, ieškoti įvairesnių ir dar įdomesnių laisvalaikio praleidimo formų. Man ypač svarbu, kad tarp būrelio narių vyrautų bendrystė, geri santykiai, draugiškumas ir pagalba vienas kitam“, – tikina būrelio vadovas.

Jankų medžiotojų būrelis aktyviai dalyvauja Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos veikloje bei respublikiniuose medžioklės renginiuose. I. Kančys pasakojo, kad dar rugsėjį jankiečiai dalyvavo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos inicijuotoje talkoje „Medžiotojas ir medelis“ – repelentais apsaugojo beveik hektarą pušų medelių (1800 vnt.). Jau dvejus metus iš eilės jankiškiai dalyvauja Zyplių dvaro organizuojamoje amatų ir medžioklės festivalyje „Išeik, sūduvi, ant dvaro pamandravot“, įvairia veikla prisideda ir dalyvauja minint šv. Huberto dieną Raudonės pilyje, kur susirenka medžiotojai iš visos Lietuvos.

„Tai šventė ir mums, ir visai visuomenei“, – pastebi pašnekovas.

I. Kančys džiaugiasi, kad Jankų medžiotojų būrelio nariai aktyvūs įvairiuose sportinio šaudymo turnyruose, dalyvauja „Lietuvos medžiotojų lygos“ varžybose.

„Aš ir pats dažnai dalyvauju turnyruose – čia jau kai pagauna azartas, tai įsuka visam sezonui. O sekasi tai visaip – kartais prastai, kartais ir medalių parsivežu“, – šypsosi pašnekovas.

Pasak I. Kančio, jis turi nuomonę ir dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje.

„Aš esu už įteisinimą. Prožektorius pakeitus naktiniais taikikliais medžioklėje sumažėtų sužeistų gyvūnų skaičius, būtų išvengta šviesos taršos ir papildomo gyvūnų trikdymo nakties metu“, – svarsto pašnekovas.

Pasiteiravus nuomonės, kaip kito medžioklės kultūra, pašnekovas sako, kad „medžioklės kultūra kinta su medžiotojo kultūra, jo įvaizdžiu“.

„Per 13 mano medžioklės metų ji labai pasikeitė. Šiandien medžioklės tradicijos puoselėjamos ne vien uždarame rate, bet ir parodomos plačiajai visuomenei įvairiuose suėjimuose, renginiuose. Labai svarbu yra geras ir produktyvus santykis su ūkininkais ir žemės savininkais, draugiški santykiai su aplinkinių medžiotojų būreliais“, – įsitikinęs I. Kančys.

Smalsu pasiteirauti, kaip šį pomėgį vertina šeima.

„Šeima palaiko šį mano pomėgį. Ir mano, ir žmonos Eglės šeimoje buvo ir yra medžiotojų, todėl ji supranta ir tikrai žino, kokį lauknešėlį įdėt į medžioklę…“ – šypsosi Irmantas.

Jis taip pat atskleidžia, kad nėra „savo trofėjų skaičiuotojas ir registruotojas“, kad jam medžioklė, visų pirma, produktyvus laisvalaikis. Be to, daugiau nei 20 metų du kartus per savaitę vyksta žaisti tinklinį.

Pokalbio pabaigoje I. Kančys dar kartą akcentuoja, kad „tikras medžiotojas turi jausti pagarbą gyvūnui ir meilę gamtai“.

„Sveikinu visus medžiotojus ir jiems prijaučiančius su Šv. Huberto – medžiotojų globėjo diena. Linkiu medžioti sėkmingai, saikingai ir vadovautis garbingu medžiotojo etiketu“, – pokalbį užbaigia I. Kančys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.