Įstatymas reglamentuos ne tik mažesnes pašalpas, bet ir skatins dirbti

skalbiniaiGintarė MARTINAITIENĖ

Nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojo Socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymas, kuris neišvengiamai palies ir rajono gyventojus. Pažvelkime, kokios permainos laukia socialinės paramos gavėjų - įstatymas turės daugiau neigiamos ar teigiamos įtakos?

Nuotr. Nuo šiol skiriant pašalpas bus atsižvelgiama į šeimoje gyvenančių asmenų skaičių, tad didesnės šeimos gaus mažesnes išmokas.


Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė patikino, kad kaip ir seniau, taip ir dabar nepasiturintys gyventojai galės pretenduoti į socialinę pašalpą, būsto šildymo bei karšto vandens išlaidų kompensacijas, tačiau įstatyme yra tam tikrų naujovių. Vedėja sako, kad naujosios įstatymo nuostatos sudėtingesnės, tačiau, ar jos pasiteisins, ar ne, ji nelinkusi prognozuoti. „Ar įstatymo nuostatos pasiteisins realiame gyvenime, parodys laikas. Aišku tai, kad socialiniams darbuotojams skiriant piniginę socialinę paramą tenka vis didesnis tikrintojų ir kontrolierių vaidmuo - nustatinėti nelegalius darbo šaltinius, nelegalias pajamas, bendrai gyvenančius asmenis ir kt.“, - tikino L. Pocevičiūtė.
 
Nuo šiol dėl socialinės pašalpos ar kompensacijų besikreipiantiems bedarbiams nereikės laukti šešių mėnesių laikotarpio – pakaks tiesiog būti įsiregistravusiems darbo biržoje. Nauja yra tai, kad teisę į piniginę socialinę paramą įgis Europos Sąjungos valstybių piliečiai ir jų šeimos, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka išduoti dokumentai, patvirtinantys jų teisę gyventi Lietuvoje, jei jie čia bus gyvenę ne mažiau kaip 3 mėnesius. Anksčiau teisę į piniginę socialinę paramą turėjo asmenys, dirbantys du ir daugiau hektarų žemės bei auginantys vaikus iki 14 metų, o dabar jie tokią teisę turės tik tol, kol vaikui sukaks 8 metai.

Kalbant apie būsto šildymo kompensacijas, nauja yra tai, kad jas galės gauti ir nuomininkai, tik jie turės būti sudarę ir registre įregistravę gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį. Žmonės, sudarę panaudos sutartį, į kompensacijas pretenduoti negalės. Pastebima tai, kad, jei būste gyvena vienas asmuo, jam bus sudarytos palankesnės sąlygos kompensacijoms skaičiuoti. Žinoma, yra ir tam tikrų sąlygų, kada dėl šildymo išlaidų kompensacijų nebus galima kreiptis. Jos neskiriamos toms nesusituokusių ar išsituokusių asmenų šeimoms, kurių vaikams nėra nustatyta tėvystė arba tėvystė nustatyta, bet nepriteistas išlaikymas. Socialinė pašalpa tokiose šeimose skiriama tik vaikams. Savivaldybės administracija socialinę pašalpą taip pat gali skirti tik vaikui, o kompensacijų neteikti šeimai, kuri pateikė neteisingą informaciją, įrodančią šeimos teisę gauti piniginę socialinę paramą, arba per mėnesį nepranešė apie materialinės padėties pasikeitimus ar atsiradusias aplinkybes, turinčias įtakos teisei į piniginę socialinę paramą arba jos dydžiui. Jei neteisingą informaciją pateikė arba apie pasikeitimus neinformavo vienas gyvenantis asmuo, jam socialinė pašalpa ir kompensacijos neteikiamos tris mėnesius.

Svarbus pakeitimas yra tas, kad tam tikri paramos apribojimai bus taikomi jau ne vienerius metus paramą gaunantiems. Šiuo pakeitimu tikimasi skatinti dirbti ir negyventi vien iš pašalpų. Dažnas paramos gavėjas tiesiai šviesiai išrėžia, kad jam daug labiau apsimoka gauti paramą nei ieškotis darbo – juk nė piršto nereikia pajudinti, o pašalpą toks asmuo vis vien gauna. Taigi dabar nedirbantiems nuo 3 iki 4 metų socialinė pašalpa bus mažinama 20 procentų, nuo 4 iki 6 metų – 30 procentų, o nedirbantiems daugiau kaip šešerius metus socialinė pašalpa bus sumažinta net 40 procentų. Taip pat savivaldybės administracija darbingus nedirbančius ar nesimokančius asmenis, gaunančius piniginę socialinę paramą ilgiau kaip pusę metų arba ją gaunančius išimties tvarka, nuo šiol gali sutelkti visuomenei naudingai veiklai atlikti.

Įsigaliojus naujiems įstatymo pakeitimams, keisis ir paramų dydžiai. Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos, iki šiol visi šeimos nariai gaudavo vienodo dydžio pašalpą – 315 litų. Nebūdavo svarbu, kiek asmenų sudaro šeimą - visiems be išimties būdavo kompensuojama 90 proc. skirtumo tarp valstybės remiamų pajamų ir asmens pajamų. Dabar paramos dydžiai bus diferencijuojami. Neturintiems jokių pajamų vieniems gyvenantiems asmenims socialinė pašalpa nuo šiol bus 350 Lt, dviejų asmenų šeimai – 630 Lt, trijų asmenų šeimai – 875 Lt, nes suma mažinama nuo kiekvieno šeimos nario. Anksčiau tokia šeima gaudavo 1050 litų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.