Skundai dėl V. Bielskienės: ieško tiesos ar naudoja psichologinį spaudimą?

poceviciute ratkevicieneSima KAZARIAN
 
„Reikia mano galvos“,- taip sureagavo Šakių socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė staiga išgirdusi, kad prieš ją yra pateikti dar keturi skundai. Nuolatinių skandalų centre figūruoja tie patys asmenys. Jau imta kalbėti, kad į V. Bielskienės vietą yra ir statytinis.
 
Nuotr. L. Pocevičiūtė (kairėje) ir V. Ratkevičienė teigia, kad V. Bielskienė siunčia tiek raštiškų paklausimų, kad jos „neturi tiek fizinių galimybių atsakinėti“. Tuo tarpu pati V. Bielskienė teigia, kad sulaukia per mažai informacijos, susijusios su projektu.
 
Pati direktorė tikina, kad nori tiesiog ramiai dirbti ir užsimena, kad yra suinteresuotų žmonių, kurie nori pakenkti. Pavardžių neįvardija, nes teigia nenorinti „užsiimti pletkais“. Tuo tarpu keli ja nepatenkinti asmenys negali nei ramiai dirbti, nei miegoti, nes darbinė atmosfera, anot jų, yra tiesiog nepakeliama. Jie geria vaistus, kenčia psichologines kančias, skundžiasi komitetų posėdžių metu, neša skundus merui, administracijos direktoriui, vicemerei, tarybos nariams.

Kas šioje istorijoje teisus? Kodėl iki 2013 metų visų giriama vadovė staiga tapo „bloga“? Kiek su tuo susijęs milijoninis „Integralios pagalbos namuose“ projektas ir galimi interesai? Į šiuos klausimus atsakymų tik ieškoma.

Mato dviveidiškumą

Savo skaudulius skunduose išsakė Socialinės apsaugos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, šio skyriaus darbuotoja Virginija Ratkevičienė, Lukšių dienos centre dirbanti Skaistė Bakienė. Tuo tarpu Lukšių seniūnas Vidas Cikana pasišovė Lukšių dienos centrą perimti seniūnijos globon.

„Dėl nuolatinės įtampos pradėjau blogai jaustis. Saugodama sveikatą jau visas mėnesis geriu raminamuosius vaistus. Jei padėtis nesikeis, atsisakysiu darbo projekte“,- teigė V. Ratkevičienė. Kiti skunduose kalba apie „siaubingą įtampą“, „ašarų liejimą“, „purvo drabstymą“, „direktorės dviveidiškumą“, darbuotojų „žeminimą“ ir net „engimą“. Nors skunduose daug nuoskaudų ir kaltinimų, tenka pripažinti, juose trūksta objektyvių įrodymų bei konstruktyvių išeičių.

Kyla daugiau klausimų, nei atsakymų. Meras Juozas Bertašius deklaruoja, jog šioje istorijoje yra nešališkas. Kokia jo, perdavusio skundus tarybai, pozicija ir tikslas? Ką dėl skundų gali nuspręsti tarybos nariai? Ar apskritai yra duomenų, kad būtų ką spręsti? Ką matome: norą išsiaiškinti, ar metus besitęsiantį psichologinį smurtą prieš V. Bielskienę? Akivaizdu viena, kad daromas netiesioginis spaudimas, norint ją atleisti iš pareigų.

Vienintelė žinoma objektyvi informacija dėl V. Bielskienės darbo – auditai ir patikrinimai. Tačiau, kiek buvo auditų ir patikrinimų, jų rezultatai byloja skundikų nenaudai: V. Bielskienės darbui iki šiol niekas neturėjo priekaištų, projektas taip pat vykdomas laiku.

Pati V. Bielskienė kaltinimus neigia. Anot vadovės, ji nepasiduos provokacijai ir nepradės atsilyginti tuo pačiu, „pletkais“ nesivadovaus. „Tačiau aš privalau apsiginti ir pati save. Parodysiu jums visus dokumentus, kad suprastumėte, kaip čia viskas vyko. Nusprendžiau neslėpti, kas iš to. Pamatysite, kad tai, už ką mane visi čia puolė, buvo net visai ne mano kaltė. Deja, kai kuriuos įrodymus pati gavau per vėlai ir negalėjau tada savęs apginti, tik sėdėjau nunarinusi galvą. Pamačiusi – negalėjau patikėti savo akimis“,- tikino direktorė.
 
Pamačiusi dokumentus – nustėro

Vieni svarbiausių priekaištų V. Bielskienei buvo tai, kad dėl jos kaltės Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją atmetė Lukšių vaikų dienos centro projektą. Taip pat vadovei priekaištaujama, kad ji laiku neišsirūpino licencijos projekto „Integralios pagalbos namuose“ paslaugoms teikti ir vietos, kur tai bus daroma. Tačiau į visus šiuos kaltinimus V. Bielskienė turi atsakymus.

„Jūs nepatikėsite, kai pamatysite, kaip buvo su Vaikų dienos centro projektu. Kaip atrodo, dėl ko šis mano projektas nepraėjo? Ogi, kad, pasirodo, prie jo nebuvo pridėta laisvos formos pažyma“,- rodė ministerijos siųstą dokumentą V. Bielskienė, kuriame iš tiesų buvo rašoma, jog ministerija apgailestauja, kad vadovė negalės dalyvauti projekte, nes neįvykdė „12.6 punkte nustatyto reikalavimo, t.y. nepateikė asmens, turinčio teisę veikti juridinio asmens vardu, pasirašytos laisvos formos pažymos, kad nėra aplinkybių, nurodytų 16 punkte.“ Negana to, direktorė teigė, jog tą pažymą buvo pridėjusi. „Man net abejonių nekyla dėl to, kad ji buvo išimta. Kodėl? Man jau galvoje netelpa visi šie dalykai. Tai atrodo kaip absurdas,- teigė V. Bielskienė. – Jūs pagalvokite, rengiu projektą, bet nepridedu kažkokios pažymos.“

V. Bielskienė taip pat buvo kaltinama dėl nepasirūpinimo licencija ir patalpomis, kurios reikalingos norint dalyvauti projekte. Tarybos nariams spalį komitetuose buvo aiškinama, kad vadovė nieko nedaro ir visą atsakomybę palieka kitiems. Tačiau V. Bielskienė parodė sutartį, kurią pati savivaldybė buvo pasirašiusi jau rugpjūčio mėnesį ir kurioje buvo sudaryta sutartis su įmone, atsakingą už reikalingų dokumentų licencijai tvarkymą. „Kada aš pamačiau šią sutartį? Spalio pabaigoje“,- teigė direktorė.
 
„Už vadovę kovosim“

Nepaisant to, kad vieni Šakių socialinių paslaugų centro darbuotojai dar ir šiandien negali apie V. Bielskienę pasakyti gero žodžio, lankomosios priežiūros specialistai bei naujosios darbuotojos administracijoje kalba visiškai priešingai. Kai kurie netgi pasiryžę kilti į kovą dėl savo vadovės.

Atvykę pasimatyti su kitais V. Bielskienei pavaldžiais žmonėmis, klausinėjome jų apie darbo krūvius, direktorės asmenines savybes, tarpusavio bendravimą. Pamatę žurnalistus, kai kurie darbuotojai pasišalino, kiti sutiko kalbėti, tačiau prašė neminėti pavardžių. „Mes nenorime, kad mums būtų kaip Birutei, kuri nuėjo į tarybą užstoti direktorės, tai paskui buvo tampoma ir tikrinama. Žodžiu, padarė tokį spaudimą, kad suprastume, jog čia kištis neverta“,- teigė viena socialinių paslaugų centro darbuotoja.

„Mūsų direktorė gera, ji puikus žmogus, visada sudėlioja krūvius, kad turėtume galimybę užsidirbti, tačiau tikrai niekada neverčia dirbti per daug. Visada pasiklausia: „Ar valiosi, ar dar gali, ar nebus per sunku?“ Niekada per visą savo darbo laiką nepajutau jokio spaudimo iš jos pusės, tai yra nesąmonė. Baisu, kad ant mūsų darbovietės krenta tokia dėmė“,- teigė kita darbuotoja. „Norisi apginti direktorę, norisi, kad išklausytų ir jos pusę, ne vien tik, kad būtų pilamas purvas“,- sakė jos kolegė. Kalbėti sutikusios moterys tvirtino, jog žino, kad galimybę dalyvauti „Integralios pagalbos namuose“ projekte jos turi tik direktorės dėka. „Norėjo čia paskirti kitą partnerį, mus norėjo išvis išmesti, tačiau direktorė iškovojo, kad mes galėtume dirbti“,- teigė darbuotoja, kuri mano, kad tiek meras, tiek jo vadovaujama dauguma taryboje turėtų palaikyti žmonių pusę ir „sustabdyti tą pilamą purvą“. „Ką mums daryti, kad apgintume direktorę? Ar mes dar turime laiko?“ - išgirdusios apie naujus skundus klausė darbuotojos.

V. Bielskiene nesiskundžia ir naujos Šakių socialinio paslaugų centro administracijos darbuotojos Aistė ir Lidija. Jos teigė, kad ateina čia dirbti ir dėl darbo sąlygų bei vadovei jokių priekaištų neturi.

Naudos buvo ir buhalterei

V. Bielskienė už dalyvavimą projekte, prie kurio, kaip tvirtina ir prie projekto dirbusios administracijos darbuotojos, Šakių socialinių paslaugų centras plušėjo tikrai nemažai, negauna nei lito. Algas užsidirba L. Pocevičiūtė, V. Ratkevičienė, Šakių socialinių paslaugų centro darbuotoja Rima Čiužienė. 600 litų gauna ir iki šiol Šakių socialinių paslaugų centre dirbanti buhalterė, kuri yra prisidėjusi prie V. Bielskienės skundėjų gretų praėjusią žiemą. Apie buhalterės dalyvavimą projekte V. Bielskienei nebuvo pranešta. „Aš bijau šiuo metu ką pasakyti, nusistebėti, ar papriekaištauti, nes mane dar užmėtys skundais. O man jau visko yra iki kaklo. Šiandien pas mus yra taip“,- teigė V. Bielskienė.

Šakių socialinių paslaugų centro vadovė teigė, kad šios pareigos ir šis darbas jai be galo patinka, todėl ji atmeta bet kokią mintį apie tai, kad galėtų atsisakyti pareigų. „Pavasarį, prisipažinsiu, buvo visokių minčių. Bet dabar – tikrai ne. Nematau jokios priežasties, kodėl turėčiau mąstyti priešingai. Tai yra keli žmonės, kurie stengiasi pakenkti, kuriems, matyt, kažko reikia. Manau, kai kuriais iš jų galbūt yra tik sužaista, pasinaudojus jų naivumu, patirties stoka. Nieko nekaltinu, tačiau laukiu, kada tai baigsis. O dirbu dėl visų tų darbuotojų, kurie manimi pasitiki, vertina, palaiko. Jų yra žymiai daugiau“,- teigė V. Bielskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.