Vizitų pas medikus dėl vaikų raidos sutrikimų kviečia neatidėlioti

vaiku rebilitacija
Neseniai Šakių ligoninėje pradėjusi dirbti kineziterapeutė Eglė Nasvytytė dar dirba ir Kaune, bet džiaugiasi galėjusi grįžti ir savo darbo patirtimi dalintis gimtinėje. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Sveikatos priežiūros paslaugų kompleksas, užtikrinantis ankstyvą vaikų raidos sutrikimų nustatymą, ypač svarbus, tačiau Šakių ligoninės Konsultacijų skyriuje dirbanti vaikų neurologė Lionė Adomaitienė pastebi, kad karantinas padarė savo. Medikė skaičiuoja, kad pastaruoju metu besilankančių skaičius sumažėjęs perpus, nors Vaikų sutrikusios raidos tarnyba kaip dirbo, taip ir dirba, neseniai komandą papildė ir nauja specialistė.

Kai kituose rajonuose tokių Vaikų sutrikusios raidos tarnybų net nėra, Šakiai džiaugiasi specialistų komandą išlaikę iki šiol. Čia dirba ne tik ilgametę darbo patirtį turinti vaikų neurologė Lionė Adomaitienė, bet ir psichologė Nijolė Janonytė, logopedė Valentina Pranaitienė, slaugytoja Virginija Bakienė, socialinė darbuotoja Antanina Dobrovolskienė, o neseniai komandos branduolį papildė ir jauna kineziterapeutė Eglė Nasvytytė. Komandos darbas labiausiai orientuotas į mažylius, kuriems reikia atstatyti sutrikusią raidą (kalba, motorika), čia sprendžiama ir kokios pagalbos gali reikėti sveikiems kūdikiams, gimusiems su rizikos faktoriais (pernešioti, po nėštumo patologijų).

Pasak L. Adomaitienės, būtent kineziterapijai tenka didžiausias krūvis, nes masažai mažyliams reikalingi, kad padėtų  sunormalizuoti raumenų tonusą, atpalaiduotų nervų sistemą, tai skatina ir vystymąsi. Visgi gydytoja pastebi, kad labai sunkių sutrikimų, kaip pavyzdžiui, psichomotoriniai raidos sutrikimai, lyginant su ankstesnių metų praktika, nustatoma mažiau. Žinoma, svarsto medikė, kai tarnyba tik kūrėsi, bemaž prieš trisdešimtmetį, ir vaikų rajone buvo gerokai daugiau. Dažniausiai pastebimi tokie sutrikimai kaip sumažėjęs ar padidėjęs raumenų tonusas, pavyzdžiui, šešių mėnesių mažylis jau turi sėdėti, bet jis to dar nedaro. Gana daug vaikų turi kalbos problemų, visų norinčių logopedė net neturi galimybės priimti. Nemažai tėvų skundžiasi ir vaikų elgesio sutrikimais.

„Dabar trejų metų vaikai skaičiuoja angliškai, spalvas vardina angliškai“, – sako V. Pranaitienė ir priduria, kad ypač daug tėvų ateina su socialinių įgūdžių stoka, ypač neigiamą įtaką vaikų raidai bei kalbai daro šiuolaikinės technologijos.

specialistu komanda
Vaikų neurologė Lionė Adomaitienė (antra iš dešinės) pastebi, kad sunkesnių raidos sutrikimų nustatoma mažiau, bet gana daug vaikų turi kalbos, elgesio problemų. Tad čia pagalbos ranką tiesia visa Vaikų sutrikusios raidos tarnybos specialistų komanda. D. Pavalkio nuotr.

„Dabar mamų geriausia auklė – kompiuteris ir telefonas“, – sako ji, kuriai pritardama L. Adomaitienė pasakoja, kad kartais ir už kabineto durų sėdi vaikas, tėtis ir mama, o visų rankose – telefonai. V. Pranaitienė pasakoja mačiusi ir tokių vaizdų, kai vaikas į darželį vedamas už kapišono, nes rankose telefonas, nors būdamas penkerių sunkiai rišliai kalbėti geba.

„Man šiurpas nuėjo. Tai eik, kalbėkis, skaičiuok, kiek mašinų, kokios spalvos, kad štai medis, štai žolė“, – patarimus, kaip elementariai galima lavinti kalbą, duoda logopedė ir atvirauja, kad dažnu atveju pirmiausiai reikia dirbti būtent su mama, o paskui su vaiku, tad neretai su mama kalbasi psichologė, o gretimame kabinete su vaiku dirba logopedė.

„Tačiau yra ne tik dėl ko liūdėti, bet ir džiaugtis. Šiuolaikinės mamos labai apsiskaičiusios, labai gėriuosi tomis, kurios ilgiau, tarkim, iki metų pačios maitina“, – sako L. Adomaitienė.

Visgi ji apgailestauja, kad karantinas padarė savo ir jei ankstesnį mėnesį dar buvo jaučiamas pacientų suaktyvėjimas, tai kovą pastebima, kad pacientų sumažėjo kone perpus, o apsilanko tik tie, kuriems labai labai reikia. Tačiau medikai patikina, kad baimintis nėra ko – ligoninėje, kaip ir priklauso, laikomasi visų saugumo reikalavimų, komanda pasirengusi ir pakonsultuoti, ir suteikti konkrečias specialistų paslaugas. Beje, anot pašnekovių, neretai sulaukiama pacientų ir iš Jurbarko, yra lankęsi ir nuo Raseinių pusės.

Štai kalbant apie komandą, kaip minėta, nuo kovo 15-osios gretas papildė kraštietė kineziterapeutė E. Nasvytytė.

„Dar Kaune dirbu, man čia jokia naujiena, ir praktikos turiu, tai viskas puiku, tiesiog pagalvojau, kad visai smagu sugrįžti“, – sako į gimtąjį miestą sugrįžusi mergina.

L. Adomaitienę ypač džiugina, kad kineziterapeutė Kaune dirba baseine, tad savo patirtį galėtų pritaikyti ir Šakiuose, nes vandens procedūros raidos sutrikimų turintiems mažyliams, ypač su padidėjusiu raumenų tonusu, ypač naudingos. Tad galbūt artimoje ateityje Vaikų sutrikusios raidos tarnyba galės pasiūlyti ir dar vieną paslaugą.

„Šiai procedūrai svarbiausia vandens temperatūra, kuri turi būti aukštesnė“, – sako kineziterapeutė.

vonia ligonineje
Konsultacijų skyriaus vyriausioji slaugos administratorė Laimutė Singaitienė džiaugiasi, kad netrukus ligoninė galės pacientams pasiūlyti vandens procedūras. D. Pavalkio nuotr.

Beje, būtent vandens procedūrų gana dažnai teiraujasi ir suaugę. Konsultacijų skyriaus vyriausioji slaugos administratorė Laimutė Singaitienė rodo neseniai ligoninėje įsigytą specialią masažinę vonią, kurią artimiausiu metu ketinama pradėti eksploatuoti. Anot L. Singaitienės, ar žmogui tikrai galima atlikti šias procedūras, pirmiausiai turi įvertinti gydytojas, mat svarbu neturėti kontraindikacijų, širdies problemų, tačiau bus galimybė paslaugomis naudotis ir mokamai.

„Tai naujovė, kuri, manau, mūsų rajonui tikrai reikalinga“, – apie naująjį įrenginį kalbėjo L. Singaitienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.