Dažnas galvos kasymasis – parazitinės ligos požymis

plaukaiSandra JUŠKAITĖ

Jei vaikui niežti galvą, nebūtinai gali reikšti, kad jam netinka šampūnas. Tai gali būti parazitinės ligos – pedikuliozės (utėlėtumo) požymis. Jei vaikas turi utėlių dar nereiškia, kad jo neprižiūri tėvai ar jis nesilaiko higienos reikalavimų. Pedikuliozės atvejų ypač padaugėja rudenį ir pavasarį.

Mokslo metai su pedikulioze

Vos tik prasidėjus naujiems mokslo metams ir vaikams grįžus į mokyklos suolus, gražiai prasidėjusia mokslų metų pradžia tenka džiaugtis ne visiems. Iš mokyklos ar darželio vaikas namo gali grįžti su galvoje įsiveisusiais parazitais – utėlėmis, kurioms įsiveisti vaiko galvoje gali užtekti sekundės laiko.

Rajono darželiuose ir mokyklose yra tam tikra tvarka, pagal kurią, darželio auklėtoja ar mokykloje dirbanti mokytoja, kilus įtarimui, jog vaikas gali turėti utėlių, negali prieiti ir patikrinti vaiko galvos. Tai gali padaryti tik Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai arba, jei mokykla ar darželis pasirašęs sutartį su vaikų tėvais, gali apžiūrėti ir pats auklėtojas.
 
Šakių darželio-mokyklos „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė pasakojo, kad auklėtojos, pastebėjusios įtartinai besikasantį vaiką, visada paprašo vaiko tėvų, kad jie namuose atidžiai apžiūrėtų savo vaiką. Tėvams pranešama subtiliai, kad nekiltų kažkas ypatingo ir kad liga neplistų darželyje. Sutartyje yra įrašyta, kad darželio slaugytoja gali apžiūrėti vaiką. Vaikai apžiūrimi tik tada, kai kyla įtarimas. Pasak direktorės, paskutiniuosius keletą metų nėra buvę ligos proveržių, pasitaikė tik pavieniai atvejai.

Griškabūdžio vidurinės mokyklos-skyriaus darželio „Pumpurėlis“ direktorė Ona Rimaitienė pasakojo, kad vaikus tikrina Visuomenės sveikatos centro specialistai, bet gali tikrinti ir darbuotojai, nes yra parašyti tėvų sutikimai. „Šios problemos mes praktiškai neturime, tačiau, kaip visur ir visada, atsiranda pavienių atvejų, bet juos tuoj pat sustabdome“, – tikino darželio direktorė.

Šiek tiek kitokia situacija yra Kudirkos Naumiestyje esančiame Vinco Kudirkos gimnazijos skyriuje-darželyje „Linelis“, kurio direktorė Gema Jevaitienė teigė, kad patys darbuotojai neturi teisės tikrinti darželinukų. Tam yra skirta Pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotoja, kuri vaikų galvas tikrina rudenį. „Tokių atvejų, kai vaikai turi utėlių, pasitaiko tikrai nemažai. Būna ir protrūkių, kurie dažniausiai pasireiškia rudenį ir pavasarį, kai vaikai daug laiko praleidžia lauke. Pastaraisiais metais situacija buvo panaši“, – sakė direktorė.

Vengia gydytojo, todėl gydosi patys

Šakių Visuomenės sveikatos biuro specialistė Edita Zubrickienė pasakojo, kad svarbiausias jų tikslas – įtarus ir nustačius užkratą, informuoti tėvus, mokytojus, darželio auklėtojus, kad tėvai vestų vaikus pas gydytojus, kurie išrašytų tinkamų vaistų. „Kadangi tik gydytojas gali diagnozuoti ligą, tai pas jį turėtų būti ir kreipiamasi, tačiau ne visi ir netgi mažuma nueina pas šeimos gydytoją“, – teigė E. Zubrickienė. Būna ir tokių atvejų, kai tėvai labai įsižeidžia, kai jiems pranešama, kad jų vaikai turi utėlių. „Tai yra liga, lygiai tokia pati kaip ir visiems žinomas plaučių uždegimas. Kiekvieną ligą reikia gydyti, o ne gėdytis jos“, – teigė specialistė.

Atsižvelgiant į Visuomenės sveikatos biuro praėjusių metų duomenis, galima teigti, kad miestų mokyklose pedikuliozės atvejų nustatyta mažiau nei kaimo vietovėse. Mieste 7-9 metų vaikams nustatyta 14 susirgimų, iš jų − vienam berniukui ir trylikai mergaičių, o kaimo vietovėse tokio pat amžiaus vaikams užfiksuoti vienuolikos berniukų ir trylikos mergaičių susirgimai. 10-14 metų vaikams mieste yra nustatyti šeši pedikuliozės atvejai, o kaime – šešiolika. Statistika rodo, kad 15-17 metų amžiaus vaikams pedikuliozė yra nustatoma rečiau. Mieste ši liga nustatyta penkioms mergaitėms, o kaime – nei vienam moksleiviui.

Kaip naikinti?

Pasak E. Zubrickienės, utėlėtumu galima užsikrėsti vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte, per rūbinėje pakabintus drabužius ar netgi maudantis baseine. Taip pat per patalynę, šukas, rankšluosčius ir kitus daiktus.

Geriausia šią parazitinę ligą naikinti gydytojo paskirtais medikamentais, kuriuos naudoti reikia du kartus su septynių dienų pertrauka. Pavartojus medikamentus, reikia rūpestingai iššukuoti plaukus tankiomis šukomis. Taip pat reikia galvą plauti specialiais šampūnais ir losjonais. Rekomenduojama skalauti plaukus 4-5 proc. acto arba citrinos rūgšties vandeniniu tirpalu.

Vaistinių darbuotojos teigė, kad šiuo metu parduodama daug utėlėms naikinti skirtų preparatų. Žmonės dažniausiai priemones perka be gydytojo recepto. „Tai rodo, kad asmenys galbūt gėdijasi eiti pas gydytoją, todėl bando gydytis patys“, – teigė viena iš farmacininkių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.