Lukšių seniūnijoje - erkių pavojus

erkesNors jau atvėso orai, o vasara, rodos, seniai baigėsi, neapsigaukite - erkių aktyvumo sezonas tęsis iki lapkričio mėnesio. Užsikrėsti erkių pernešamomis ligomis galima bet kur, tačiau pavojingiausios vietos rajone yra Lukšių seniūnijos Klevinių girininkijos Liepalotų miškai.

Šiais metais  Šakių rajone  kol kas  užregistruoti tik 2  Laimo  ligos atvejai (Marijampolės regione jų būta 20). Liūdnesnė erkinio encefalito statistika, nes mūsų rajone užregistruoti 3 atvejai iš 5, susirgusių Marijampolės regione.

Dažniausiai ligoniai nurodė, kad erkės jiems buvo įsisiurbusios Šakių  rajono, Vištyčio, Kazlų  Rūdos,  Dzūkijos regioniniuose miškuose. Manoma, kad rizikos rajonuose 0,1-5 proc. erkių yra užsikrėtusios erkinio encefalito virusu.

“Dovanų” galima parsivežti iš visų aplinkinių rajonų, kolektyvinių sodų, paežerių, miškų, parkų. Erkės geriausiai jaučiasi drėgnose, apžėlusiose vietose.  Jos  savo  aukos  tyko  maždaug  70 cm.  aukštyje.
 
Ką daryti, jei erkė įsisiurbė?

Jei įsisiurbė erkė – nedelsiant ją pašalinkite. Greitas įsisiurbusių erkių pašalinimas labai svarbus Laimo ligos profilaktikai, nes šios ligos sukėlėjai yra erkių žarnyne ir dažniausiai perduodami žmogui tada, kai erkė išbūna įsisiurbusi ilgiau nei 48 valandas.

Pirštais ar pincetu erkę stumkite kuo arčiau odos, kol pakilusi oda bus panaši į „palapinę“ ir staigiu judesiu ištraukite. Traukiant erkę, nespauskite jos pilvuko, kad ši „neįšvirkštų“ į žaizdą  Laimo ligos sukėlėjų, taip pat labai svarbu, kad žaizdoje neliktų erkės galvos. Įkandimo vietą būtinai dezinfekuokite.

Kadangi erkinio encefalito virusai tarpsta erkės seilių liaukose, žmogui jie yra perduodami tuo pačiu metu, kai tik erkė pažeidžia odą.

Būtina 4 savaites stebėti     
       
Jei Jums ir įkando užsikrėtusi erkė, tai dar nebūtinai ji spėjo perduoti ligos sukėlėją ir nebūtinai Jūs susirgsite. Ištraukus erkę, savo sveikatą reikia atidžiai stebėti ne mažiau kaip keturias savaites. Kreipkitės į medikus tuo atveju, jei įkandimo vietoje oda parausta arba ją išberia, ar per dvi savaites atsiranda į gripą panašūs simptomai.

Profilaktinių priemonių po erkės įkandimo nėra. Ištraukus erkę nėra tikslo ją tirti laboratorijoje, nes tyrimas nesuteikia reikiamos informacijos. Skiepijimasis po erkės įkandimo jau yra neveiksmingas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.