Šakių rajone lankysis „Melsvojo kaspino“ mobili laboratorija

prostataSandra JUŠKAITĖ

Šakių rajono savivaldybėje rugsėjo 11 dieną lankėsi Prostatos vėžio prevencijos labdaros ir paramos fondo atstovai. Buvo nuspręsta, kad nuo rugsėjo 24 dienos Šakių rajono vyrai galės ateiti pasitikrinti dėl klastingos ligos – prostatos vėžio. Mūsų rajonas – aštuntasis regionas, kuriame lankėsi fondo atstovai.

Nuotr. Prostatos vėžio prevencijos labdaros ir paramos fondo prezidentas Gediminas Žižys akcentavo, kad Šakių rajonas yra geriausius rezultatus rodantis regionas Lietuvoje.

Vyrai tikrintis nemėgsta

Meras Juozas Bertašius padėkojo atvykusiems svečiams už rūpinimąsi Šakių rajono vyrų sveikata ir už tai, kad yra vykdoma graži misija. Meras,  kaip visada negailėjo gražių žodžių kalbėdamas apie  Šakių rajoną. „Kadangi Zanavykų kraštas yra labai gražus, švarus, todėl ir mūsų vyrai yra sveiki“, − pasakojo meras. Pasak jo, vyrai, priešingai nei moterys, pas daktarus eina vangiai, pas juos apsilanko tada, kai jau nebepaeina ar nebeištveria skausmo.
 
Prostatos vėžio prevencijos labdaros ir paramos fondo prezidentas Gediminas Žižys pristatė „Medicina, practica, laboratorija“ direktorių Svajūną Barakauską, kuris yra projekto partneris. Kartu su juo į susitikimą atvyko ir du vadybininkai – Mindaugas ir Lina, kurie koordinuoja visą projektą Lietuvoje. Pats Gediminas Žižys yra idėjos autorius, Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos direktorius. „Mus konsultuoja ir ekspertuoja visais klausimais mokslinė „Lietuvos urologų draugija“ ir Vilniaus universitetinės onkologinės ligoninės mokslo taryba. Rugsėjo 19 diena –  paskelbta prostatos vėžio diena, ji minima visame pasaulyje. Šia liga susergama dėl didelio gamtos užterštumo, netinkamo maisto, žalingų įpročių. „Jei švariai gyvenate ir jūsų dar dvasia yra švari, tai belieka tvarkytis tik su fiziologija, t. y. reikia pasitikrinti kas dvejus metus“, − tikino G. Žižys. Jis pristatė, kad Šakių kraštas yra geriausius rezultatus rodantis regionas Lietuvoje. Iš čia dar nepatikrintų ir galbūt nei neateisiančių pasitikrinti 50 procentų vyrų – pagal skaičiavimus 12 procentų jau serga. Atvažiavusių atstovų misija – informuoti gyventojus apie vykdomą projektą ir pritraukti būtent tuos, kuriems yra būtina ateiti pasitikrinti. Šiam patikrinimui skiriamos mokesčių mokėtojų lėšos.

Tyrimą reikia ankstinti ir prailginti

Gydytojas Svajūnas Barakauskas pasakojo, kad blogiausia yra tai, kad vyrai yra nedrąsūs ir neina tikrintis, nors visa „baisioji“ procedūra trunka tik nuo trijų iki penkių parų, kai yra paimamas iš venos kraujas, tyrimas pristatomas į pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą (PASPC), kur yra užpildomos sutikimo formos ir laukiama tyrimų rezultatų.

Vadybininkė Lina informavo, kad nuo rugsėjo 24 dienos bus informuojami gyventojai, kada ir kur atvyks autobusiukas, bus pasirašoma sutikimo forma, paimamas kraujas ir tyrimų rezultatai su sutikimo forma bus grąžinami į PASPC. Tyrimas bus atliekamas tiems, kam ir priklauso pagal programą. Jei vyras prieš metus laiko yra daręs tyrimą, tai šiais metais jam jo daryti nepriklauso.

G. Žižys tikino, kad ši idėja pateisino lūkesčius kituose rajonuose. Šakiai yra aštuntas regionas, kuriame lankosi projektas „Melsvasis kaspinas“. „Kad visuose aplankytuose rajonuose buvo gerai, negaliu sakyti. Kai kur buvo arogancijos, kai kur sulaukėme pretenzijų, kad galima tokį patį tyrimą pasidaryti už aštuonis litus“, − atviravo projekto idėjininkas.

Pasak Šakių (PASPC) vyriausiosios gydytojos Rimos Laukaitienės, žmonės nesitikrina dėl to, kad jiems nėra kaip atvykti į PASPC. Jos nuomone, vyrai turėtų būti tikrinami ne kas dvejus metus, bet kasmet. Reikia, kad ši akcija vyktų nuo 40 ir būtų pratęsta iki 80 metų. Su tyrimo ankstinimu G.Žižys sutiko, nes, pasak jo, onkologinės ligos jaunėja. jis pritarė ir tam, kad tikrintis reikėtų kiekvienais metais. „Aš dėl šito ir kovoju, kad taip būtų padaryta, bet, deja, viską lemia buhalterija, t.y. ligonių kasos, kurios nepriima šios idėjos“, – tikino jis. G. Žižys  informavo, kad tyrimas kainuoja 37 litus, iš jų 12 litų lieka PASPC už vyrų sąrašo pateikimą. „Jei sakote, kad sąrašo pateikimas mums yra papildomas darbas, tai nemanau, kad kompiuteriu tris minutes trunkantis sąrašo atspausdinimas yra ilgas procesas, o jei jūs skaičiuojate kiekvieną kortelę atskirai – tada gyvenate akmens amžiuje“, – sakė G. Žižys.

Nemokamai galės pasitikrinti apsidraudę ir sutartis pasirašę vyrai, o jei ateis neapsidraudusiųjų – jie, sumokėję 37 litų sumą galės pasidaryti tyrimą dėl prostatos vėžio. „Durys nebus užtrenkiamos ir tiems ar toms, kurie ateis pasitikrinti cholesterolio kiekio kraujyje ar kitų panašių tyrimų, tačiau už tyrimus privaloma sumokėti“, − informavo Lina. Dėl prostatos vėžio bus tikrinami vyrai nuo 50 iki 70 metų. Pasak jos, vyrams orientuotis dėl tyrimų reikės pagal ambulatorijas, prie kurių ir lankysis „Melsvojo kaspino“ autobusiukas.
Šakių rajone per šių metų pirmąjį pusmetį vykusį tikrinimą dėl prostatos vėžio iš planuotų patikrinti 1012 vyrų buvo patikrinti 429 vyrai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.