Pas miesto centre sukniubusį žmogų greitoji pagalba važiavo 49 minutes

greitoji letojiAsta GVILDIENĖ
 
Skubi medicinos pagalba po Greitosios medicinos pagalbos stočių centralizacijos gerokai sulėtėjo. Tuo praėjusio ketvirtadienio vidurdienį įsitikino ir pačioje miesto širdyje – Nepriklausomybės gatvėje įvykusio sveikatos sutrikimo liudininkai. Ištikus epilepsijos priepuoliui jaunas žmogus be sąmonės ant šaligatvio išgulėjo 49 minutes, kol pagaliau atvyko greitosios medicinos pagalbos ekipažas.
 
Nuotr. Po Greitosios medicinos pagalbos stočių centralizacijos skubi pagalba gyventojus pasiekia per ilgesnį laiką, ypač skambinant 112, nes visi skambučiai registruojami per Kauną.
 
Nepriklausomybės gatvėje, prie Kultūros centro patruliavę Šakių policijos komisariato policininkas Kęstutis Ramanauskas ir kursantė Vaida Gailiūnaitė teigė, kad maždaug dvylika minučių po 12 valandos pastebėjo keistai besielgiantį, už medžio kamieno besigraibstantį jauną žmogų. Matyt, jausdamas artėjantį epilepsijos priepuolį, jis bandė susilaikyti nepargriuvęs. Policijos pareigūnai ir Kultūros centro darbuotojai, pamatę, kad žmogus sukniubo ir jam prasidėjo traukuliai, suskubo kviesti greitosios medicinos pagalbos darbuotojus.

Greitoji neskubėjo. Policijos pareigūnams teko pasirūpinti, kad ligonis neuždustų iš burnos ir nosies einančiomis putomis ir jis galėtų kvėpuoti. Ne vienas įvykio liudininkas siūlė patiems žmogų pakelti ir nuvežti į Šakių ligoninės priėmimo skyrių, tačiau, pasak V.Gailiūnaitės, dar kartą perskambinus 112, Bendrojo pagalbos centro budinti dispečerė patarė nejudinti žmogaus ir patiems netransportuoti, sulaukti medikų ir jokiu būdu neleisti jam keltis. „Taip dabar veikia bendrasis pagalbos centras – tiesiai per aplinkui, - bėdavojo šakiečiai, - Gal Kaune ieško tos Nepriklausomybės gatvės?“ Pasigirdo balsai mačiusiųjų, kad neseniai medikai buvo atvykę pietų iš „Svetainės“ nusipirkti. „Gal pietauja“, - svarstė besibūriuojantys.

Kultūros centro darbuotojos, šį atvejį mačiusios pro darbovietės langus ir po pusvalandžio nesulaukusios greitosios medicinos pagalbos ekipažo, pradėjo nerimauti – žmogus be sąmonės ant šaligatvio guli jau ne tokį trumpą laiką. „Gerai, kad ne žiemos metas, o tai sušaltų, - kalbėjo susirinkusieji. – Galėtų koks daktaras sėsti į lengvąjį automobilį ir privažiuoti. Juk čia tik keletas minučių iki centro. Kuo arčiau ligoninė, tuo lėtesnė greitoji.“ Taip besvarstant laikas slinko labai lėtai. „Aš esu emocionalus žmogus, net rankos dreba, bežiūrint į šį atvejį. Jei žmogus būtų griūdamas rimtai susižalojęs, tai per tiek laiko būtų nukraujavęs, o jei infarktas ar dar koks rimtas įvykis – medikų pagalbos ir visai nereikėtų, - svarstė viena Kultūros centro darbuotoja. – Tik sumokėk mokesčius. Pabandyk Ligonių kasai nepervesti pinigų... O jokių garantijų nėra, kad tau laiku bus suteikta pagalba.“

Greitosios pagalbos ekipažas atvyko lygiai po 49 minučių. Tylomis paėmė sąmonę po truputį atgaunantį jaunuolį, nieko neklausinėjo, aplinkybėmis nesidomėjo. Netrukus po įvykio, susisiekėme su VšĮ Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties vadovu Rimgaudu Juozu Lebedžinsku ir pasidomėjome, per kiek laiko po iškvietimo turėtų išvykti skubios medicinos pagalbos ekipažas. „Faktiškai pagal įstatymą turime išvykti per 5 minutes, tačiau Šakių mieste išvažiuojame ir per 2 ar 3 minutes, - informavo vadovas. – Po skubios pagalbos stočių centralizacijos pagalba gyventojus pasiekia per ilgesnį laiką, ypač skambinant 112, nes visi skambučiai registruojami per Kauną.“ Pasak R.J.Lebedžinsko, šįsyk į skubios pagalbos iškvietimą nebuvo kam važiuoti, nes visi trys ekipažai buvo, lyg tyčia, išvykę į kitus iškvietimus.

Jis paaiškino, kad Šakių ligoninėje uždarius akušerijos - ginekologijos skyrių, padaugėjo pervežimų į Kauną. „Paskutiniu metu iškvietimų gerokai padaugėjo – žmonės sensta. Praėjusius metus lyginant su 2011 metais pas ligonius vykome 300 iškvietimų daugiau, - patikino Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas. – Be to, sumažėjus gyventojų skaičiui rajone, sumažėjo ir finansavimas. 100 tūkst. litų mums nuėmė. Tos visos reformos nei pacientams, nei medikams nieko gero neduoda. Pas ligonį mieste turime važiuoti ne ilgiau nei 15 minučių, tačiau šiuo atveju buvo toks sutapimas, kad visos greitosios pagalbos mašinos buvo išvykusios į kitus iškvietimus.“ Išvada aiški, visos šiandieninės grandiozinės reformos daromos taupant pinigus, bet ne žmonių sveikatą ir saugumą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.