Neištirtas vanduo pavojingiausias kūdikiams ir nėščiosioms

sulinysArtėjant Pasaulinei vandens dienai, kuri minima kovo 22-ąją, Marijampolės visuomenės sveikatos centras kviečia pamąstyti apie vandens svarbą mūsų gyvenime. Daugelis kaimo, o neretai ir miesto gyventojų maistui gaminti naudoja šachtinių šulinių vandenį.
 
Pasak specialistų, šulinių vandens kokybė priklauso nuo šulinio įrengimo, aplinkos poveikio. Pavasarį su polaidžio vandeniu į šachtinius šulinius gali patekti įvairių teršalų, organinėmis atliekomis užteršto vandens. Pavasarį patartina atidžiau stebėti jo kokybę – ar nepasikeitė spalva, kvapas, skonis, ar vandens lygis šulinyje staiga nepakilo. Jei šulinio sienelės yra nesandarios, teršalai į vandenį gali patekti pro plyšius. Dėl to galimi įvairūs apsinuodijimai bei susirgimai užkrečiamomis ligomis. Marijampolės visuomenės sveikatos centro specialistai rekomenduoja gerti šulinio vandenį tik įsitikinus jo kokybe.

Vadovaujantis įsakymais, centras organizuoja kastinio šulinio vandens cheminius tyrimus azoto grupės junginių – nitratų, nitritų – kiekiui nustatyti. Nemokamai tiriamas šachtinių šulinių vanduo, kurį vartoja nėščios moterys ar šeimos, auginančios kūdikius iki 6 mėn. amžiaus. Informaciją apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėn. amžiaus centrui privalo teikti asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

2012 metais Marijampolės visuomenės sveikatos centras gavo 69 prašymus dėl šachtinių šulinių vandens ištyrimo. 15-oje mėginių (tai sudaro 21.7 proc.) nitratų ir trijuose mėginiuose (4.3 proc.) nitritų kiekis viršijo leistinas ribines vertes. Pagal Lietuvos higienos normų reikalavimus, nėščiųjų ir kūdikių iki 6 mėn. amžiaus maistui skirtame vandenyje leidžiama nitratų norma iki 50 mg/l, o nitritų – iki 0,50 mg/l.

Specialistai aiškina, kad nitratai ypač pavojingi naujagimiams ir kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus. Kūdikių apsinuodijimas nitratais dar vadinamas methemoglobinemija (arba pamėlusių kūdikių sindromu). Į kraują patekę nitratų deriniai blokuoja deguonies pernešimą į audinius, todėl kūdikiai gali vemti, prasideda dusulys, pamėlsta oda bei gleivinės. Sunkiais atvejais atsiranda traukuliai, kūdikis gali net numirti. Gerti nitratais užterštą vandenį pavojinga ir nėščiosioms. Marijampolės visuomenės sveikatos centras primenama, kad nitritais ir nitratais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Šių cheminių medžiagų iš vandens nepavyksta pašalinti virinant - sumažėjus vandens kiekiui, nitratų koncentracija dar labiau padidėja. Ar vanduo neužterštas, galima sužinoti tik atlikus laboratorinius vandens tyrimus.

Centro specialistai ragina visas nėščiąsias bei mamas, auginančias kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus, mitybai naudojančias šachtinių šulinių vandenį, kuris dar nėra ištirtas, kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris pateiks pranešimą centrui dėl geriamojo vandens ištyrimo.

Dėl šulinių vandens ištyrimo reikėtų kreiptis į vandens tiekimo įmones, kurios turi atestuotas laboratorijas, arba į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Marijampolės skyrių (esantį Marijampolės visuomenės sveikatos centro (A.Valaičio g. 2) arba Vilkaviškio ir Šakių skyrių patalpose.

Nemokamai (turint gydytojo siuntimą) šulinių vandens tyrimai atliekami šeimoms, kuriose yra nėščia moteris ar kūdikis iki 6 mėnesių amžiaus).

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.