Tuberkuliozė progresuoja ir šiame amžiuje

plauciai retgenasGintarė MARTINAITIENĖ
 
Tuberkulioze gali susirgti benamis, girtuoklis, turtingas verslininkas ar vaikas. Ji nesirenka savo aukų. Nors sergamumo rodikliai stabilizavosi, tačiau epidemiologinė situacija neramina, o Lietuva pagal sergamumą lenkia kaimynines šalis. Marijampolės apskrities sergamumo rodikliai ne vienerius metus gerokai viršydavo Lietuvos. Pernai nuo šios ligos mirė devyni rajono gyventojai.
 
Nuotr. Apskrityje dažniausiai susergama plaučių tuberkulioze. Pernai tai sudarė 88 proc. visų diagnozuotų tuberkuliozės atvejų.
 
Kaip pastebi Marijampolės visuomenės sveikatos centras, kelerius metus iš eilės Lietuvos sergamumo rodiklius viršiję apskrities duomenys praėjusiais metais bent jau nedidėjo, o išliko stabilūs. 2012 metais Marijampolės apskrities teritorijoje diagnozuoti 125 nauji ligos atvejai. Šakių rajone tokių ligonių – 17.

Atvira tuberkuliozė – pavojus aplinkiniams

Ypač pavojingi tie sergantieji, kuriems diagnozuojama atvira plaučių tuberkuliozė. Toks ligonis per metus gali užkrėsti 10-20 ar net daugiau žmonių. Lietuvoje praėjusiais metais tokių atvejų užregistruota 1048, apskrityje – apie 70 arba daugiau nei 60 proc. visų nustatytų atvejų. Šakių rajone atvira tuberkuliozė pernai diagnozuota 17 asmenų. Specialistai pastebi, kad nauji ligos atvejai diagnozuojami toli pažengusiose, sunkiose ligos stadijose.

Nors seniau tuberkuliozė buvo siejama su socialinėmis, ekonominėmis, skurdo, nedarbo, alkoholizmo, narkomanijos, nepakankamos profilaktikos, pavėluotos diagnostikos ir kitomis problemomis, tačiau pastaraisiais metais ryškėja tendencija, kai tuberkuliozės atvejai nustatomi geros socialinės padėties asmenims ir net vaikams. Nemažai susirgimų atvira tuberkulioze nustatoma ir jauniems žmonėms.

Negailestinga vaikams

Ši liga, kaip minėjome, negailestinga vaikams. Lietuvoje pernai užregistruoti 78 tuberkulioze sergantys vaikai. Pasidžiaugti sergamumo mažėjimo tendencijomis negalime ir apskrityje - nuo 2004 metų Marijampolės apskrities teritorijos vaikų sergamumo tuberkulioze rodikliai  viršija Lietuvos  sergamumo rodiklius apie du kartus. Apskrityje tuberkulioze pernai susirgo septyni vaikai. 2004 – 2012 metais nustatyta 18 atviros vaikų tuberkuliozės atvejų. Ši liga siautėja tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio ugdymo įstaigose. Vaikai, bendraudami su sergančiais asmenimis, turi labai didelę riziką užsikrėsti. Ypač rizika padidėja artimai bendraujant su sergančiais šeimos nariais (,,šeimyniniai“ kontaktai), kolektyvuose (mokykloje, klubuose, turistinėse kelionėse ir pan.). Esant galimai užsikrėtimo rizikai, reikia  vaikus tikrinti profilaktiškai, nes kūdikiams ir mažiems vaikams  infekcija labai pavojinga.

Stiprina profilaktiką

Marijampolės visuomenės sveikatos centras kartu su sveikatos priežiūros įstaigomis nuo 2004 įgyvendina tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės programas. Šakių rajone ši programa įgyvendinama nuo 2010 metų. Organizuojant ir gerinant pirminę tuberkuliozės profilaktiką savivaldybės skiria lėšų, įsigyjamas tuberkulinas ir pirminėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose organizuojami vaikų patikrinimai tuberkulino mėginiais. Programos vykdymo etapuose vaikai su ryškiai teigiama odos reakcija į tuberkuliną šeimos gydytojų nukreipiami pulmonologų konsultacijoms, kurie, jei reikalingas, paskiria gydymą ar palieka tolimesniam sveikatos būklės stebėjimui. Informuojama, kad Šakių rajono savivaldybėje 2012 metais atlikti 286 mėginiai, iš jų - 141 septynerių metų amžiaus vaikams ir 145 vaikams, kurie priklausė rizikos grupėms. 25 vaikams buvo nustatyta aiškiai teigiama odos reakcija į tuberkulino mėginius. Tai 9 proc. nuo bendro patikrintų vaikų skaičiaus. 23 vaikams buvo aiškiai teigiama odos reakcija į tuberkulino mėginius. Visi jie priklausė rizikos grupėms. Pulmonologo konsultacijai nukreipti 23 vaikai, iš kurių 8 paskirtas gydymas. Ir šiais metais numatoma vykdyti tęstines programas visose apskrities savivaldybėse, kadangi akcentuojama, jog tuberkuliozė svarbi socialinė, ekonominė ir medicininė problema.

Problema – atsparumas vaistams

Šalyje praėjusias metais nuo tuberkuliozės mirė 209 ligoniai, 2011 metais – 176. Marijampolės apskrities teritorijoje ši liga pernai nusinešė 16 gyvybių. Šakių rajone dėl tuberkuliozės mirė devyni sirgusieji. Apskrities rodikliai viršijo Lietuvos mirtingumo rodiklius 3.4 karto. Taigi skaičiai ne tik nedžiugina, bet ir verčia susimąstyti. Problema ne tik tai, kad nuo šios ligos mirštama, nors ji gali būti visiškai išgydoma, bet ir tai, kad yra atspari vaistams tuberkuliozė. Kaip informuoja  Marijampolės visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Loreta Radzevičienė, dažniausiai atsparios vaistams ligos priežastis – nesėkmingo gydymo pasekmė, kai dėl įvairių priežasčių dar nepagijus gydymas yra nutraukiamas. Vaistams jautri tuberkuliozė gali būti išgydoma per pusmetį, o atspariai tuberkuliozei reikalingas išplėstinis gydymas, kuris gali trukti ilgiau nei dvejus ar daugiau metų ir kainuoja itin brangiai. 2011 metais Marijampolės apskrities teritorijoje buvo nustatyta 11 atsparių ligos formų. Pasak savivaldybės gydytojos Dainos Bagdonienės, Šakių rajone ji pamena vyriškį,  kuris vis grįždavo iš gydymo įstaigos, nes neturėjo valios išsigydyti. „Kelis kartus buvo paguldytas, bet nesilaikė režimo, girtavo ir buvo išrašytas iš gydymo įstaigos. Visgi sutarėme geranoriškai ir gydymą tęsėme, nes pats neturėjo valios. Jeigu pats žmogus nesutiktų, būtų gana sudėtinga hospitalizuoti. Tai aktuali problema visoje Lietuvoje“, - teigė D. Bagdonienė.

Reali situacija buvo neaiški

Kalbėdama apie bendrą rajono sergamumą tuberkulioze, D. Bagdonienė pastebėjo, kad prieš kurį laiką rajone sergamumas buvo gana sumažėjęs, tačiau tai neatitiko realios situacijos. „Rajono rodikliai lyg ir buvo geresni, bet jie slėpėsi už to, kad neturėjome pulmonologo, nevykdėme programos ir buvo gana sudėtinga nustatyti tikrąją situaciją. Dabar tai keičiasi. Šią problemą reikia spręsti visiems kartu“, - tikino gydytoja.

Tuberkuliozė – infekcinė liga, kuri perduodama oro lašeliniu būdu, tai yra čiaudint. Pagrindinis infekcijos šaltinis atvira tuberkulioze sergantis žmogus, išskiriantis tuberkuliozės mikrobakterijas. Specialistai pataria keisti požiūrį ir nesieti šios ligos tik su socialinėmis problemomis, neignoruoti profilaktinių patikrinimų, tartis su specialistais. Svarbu pradėti laiku gydyti ir užkirti kelią sunkioms ligos formas ir apsaugoti ne tik save, bet ir savo artimuosius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.