Pristatant maistą į mokyklas reikės taikstytis su reikalavimais

vmvt spec
Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Marijampolės departamento maisto produktų inspektorės Vilijos Uždavinienės (kairėje) ir direktoriaus patarėjos Jūratės Černiavskienės, tarnyba palaiko idėją, kad maistas turėtų būti gaminamas kiekvienoje ugdymo įstaigoje.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusio rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarimo metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovės atsakė į vadovams rūpimus klausimus, kaip, optimizavus valgyklų skaičių, mokykloms reikės organizuoti maisto pervežimą į kitus tos pačios mokyklos skyrius, darželius.

Pastaruoju metu linkstama prie to, kad jei vienoje ugdymo įstaigoje yra dvi–trys valgyklos, išliktų viena, iš kurios maistas būtų tiekiams į skyrius, darželius.

Pasak pokalbį pradėjusios VMVT Marijampolės departamento direktoriaus patarėjos Jūratės Černiavskienės, tarnybos nuomonė – kad kiekviena ugdymo įstaiga, jos skyrius ar darželis turėtų virtuvę, nes tai užtikrina geresnę maisto kokybę ir saugą. Be to, pabrėžė, kad ugdymo įstaigos maistą vaikams turėtų ruošti pačios, neatiduotų į privatininkų rankas.

„Kadangi viskas optimizuojama, tai organizuojamas maisto vežimas iš vienos ugdymo įstaigos į tos pačios skyrių. Marijampolės apskrityje turime tokių pavyzdžių, kai pagamintas maistas moksleiviams, darželinukams yra pervežamas. Turime iš viso septynias ugdymo įstaigas, kurios veža maistą į 14 skyrių. Maistas vežamas ir iš darželių į gimnazijas arba atvirkščiai“, – kalbėjo J. Černiavskienė.

Įstaigų vadovai teiravosi, kokie keliami reikalavimai mokykliniam autobusui, su kuriuo kai kurios įstaigos jau dabar veža maistą, jeigu ta transporto priemone, pavyzdžiui, prieš tai buvo vežami mokiniai. Kaip aiškino VMVT vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Vilija Uždavinienė, geriausia, kad transporto priemonė būtų specializuota ir ja vežamas tik maistas.

„Suprantam, kad turėti specializuotą transporto priemonę vien maisto pervežimui išgali ne visi, todėl daugelyje apskrities mokyklų maistas iš vienos ugdymo įstaigos į skyrių ar darželį gabenamas mokykliniais autobusiukais. Tačiau tuo metu, kada pervežate pagamintą maistą, tą transporto priemone rekomenduotume daugiau nieko nevežti. Jeigu Šakių savivaldybės ugdymo įstaigose planuojate plėtoti maisto pervežimo paslaugą, gal būtų galimybė svarstyti ir ateityje įsigyti specialų transportą, kuris būtų skirtas tik maisto pervežimui“, – siūlė V. Uždavinienė ir pridūrė, kad, nuvežus vaikus, prieš pagaminto maisto pervežimą, transporto priemonė turi būti tinkamai išvaloma.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijai į Panovių skyrių maistą gabenti tektų 15 km, įstaigos vadovas Romas Eikevičius teiravosi, ar reikėtų šiltą maistą vežioti tris kartus per dieną, o gal vakarienei galėtų būti pašildomas? Anot VMVT specialistės, jie nerekomenduoja atvežtą maistą šildyti, nes maisto vertė darosi prastesnė nei šviežiai pagaminto.

„Pasirenkant tą bazinę valgyklą, iš kurios vežiosite pagamintą maistą į skyrius, darželius, rekomenduotume pasirinkti maisto gamybą toje valgykloje, kurioje yra geriausios ir saugiausios sąlygos pagaminti karštą maistą didesniam kiekiui vaikų, kur yra kokybiškesnė technologinė įranga, sandėliavimo patalpos, šaldymo įrenginiai ir kita“, – teigė V. Uždavinienė.

Anot jos, šiltam maistui pervežti reiktų įsigyti termosus, nes maistas vaikams turi būti patiekiamas ne žemesnės kaip 68 laipsnių temperatūros. Arba įsigyti maisto šildytuvus marmitus, kuriuose būtų palaikoma atvežto maisto temperatūra. O štai arbatą būtų galima išvirti jau vietoje, kur maistas atvežamas.

VMVT specialistė taip pat akcentavo, kad vežantis maistą vairuotojas turėtų būti susipažinęs su privalomomis maisto gabenimo taisyklėmis ir turėtų medicininę pažymą.

„Reiktų skatinti ir virėjas ieškoti originalesnių patiekalų pateikimo formų, štai vienoje mokykloje žuvis su avinžirniais tapo mėgstamiausiu patiekalu“, – pasakojo V. Uždavinienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.