Mokymas namuose – tik dėl rimtų priežasčių

mokymas_namuoseAsta GVILDIENĖ

Savarankiškas mokymasis namuose Švietimo ir mokslo ministerijos leidimu šalyje vykdomas nuo 2003 metų. Tačiau mūsų krašte tai nėra alternatyva valstybinei švietimo sistemai, kas labai populiaru užsienio anglakalbėse šalyse, kur patys tėvai namuose gali mokyti savo vaikus.

Moko tik mokytojai

Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyresniojo specialisto Gintaro Demeniaus, praėjusių metų birželio mėnesį patvirtinti nauji mokymosi formų ir mokymo organizavimo tvarkos aprašo pakeitimai mokymąsi namuose leidžia tik dėl labai rimtų priežasčių: ligos, patologinės būklės,  specialiųjų ugdymosi poreikių ir t.t. Tačiau apie mokymąsi namuose, kai tėvai moko savo vaikus, jis nėra girdėjęs. „Nuostatai aiškiai apibrėžia pavienio mokymosi formų organizavimo būdus, - teigė jis. – Tai individualus mokymas, kai mokinį namuose moko atvykstantys pas jį dalykų mokytojai. Taip pat savarankiškas, kai mokinys pats mokosi, tik mokykloje jam suteikiamos mokytojų konsultacijos. Be abejo, ir vis populiarėjantis, bet kol kas mūsų rajone nevykdomas nuotolinis būdas. Šio mokymo būdo praėjusiais metais labai siekė Gelgaudiškio vidurinė mokykla, tačiau dėl mokyklų tinklo reformos jiems nepavyko to įteisinti.“
 
Galima tik diskutuoti

Mūsų šalyje yra taikomas kasdienis grupinis vaikų mokymas, kurį patvirtina švietimo ir mokslo ministras. Vaikai iki 16 metų privalo lankyti mokyklą. Kitais atvejais tėvai gali būti baudžiami. Apie mokymą, kai namuose tėvai moko savo vaikus, matyt, nėra ir ko kalbėti, nes vienam iš tėvų greičiausiai neliktų laiko dirbti. Švietimo ir sporto skyriaus specialistas sako, kad savarankiškas mokymas Lietuvoje būtų galimas, jeigu būtų sutvarkyta tokio ugdymo sistema. Labiausiai nerimaujama dėl to, ar tėvams užtektų kvalifikacijos ir žinių mokyti savo atžalas namuose. Tiesa, yra daugybė tėvų, kurie, galima sakyti, moko savo vaikus namuose, tik jau po pamokų. Taip yra dėl keleto priežasčių: arba vaikai nesusikaupia ir pamokos metu neįsisavina žinių, arba mokytojas neišaiškina iki galo, arba tėvai patys nori pasitikrinti vaikų žinias.

Ar tik teorija?

Mokslininkai teigia, kad žmogaus gabumus lemia prigimtis, todėl mokykloje - vieni pirmūnai, kiti atsilikėliai – pats žmogus, kaip individas, nesvarbus. Vyrauja teorija, kad mokyklai reikia standartinio mokinio, gero švietimo sistemos programos atlikėjo, o ne kūrybiško individualisto. Ne lengviau ir negabiam vaikui. Jam nuolat primenama, kad yra netikęs, ir taip jis yra nuolat traumuojamas. Pamokos trukmė mokykloje nustatyta visiems vaikams vienoda, neatsižvelgiant nei į individualius poreikius fizinei veiklai, nei į amžiaus ypatumus – mažesniems ir ypač aktyviems vaikams sunku išsėdėti 45 minutes. Priverstinis lankomumas, priverstinis užimtumas, priverstinė niveliacija (kai visi mokosi vienodų dalykų, nepriklausomai nuo polinkių ir gebėjimų) ir kolektyvizacija (mokinys mokosi toje klasėje į kurią jį paskiria) ne vienam mokiniui sukelia  pasipriešinimą, individas pradeda maištauti. Psichologai teigia, kad iš to mokykloje kyla tokios problemos, kaip  nepažangumas, patyčios, psichologinis spaudimas ir smurtas, depresija, savižudybės... Žiūrint iš kitos pusės, vaikui yra būtina bendrauti su bendraamžiais, nes vieni tėvai negali visapusiškai išugdyti vaiko. Paprasčiausiai tam neturi pakankamai laiko. Besimokydami mokykloje, vaikai išmoksta gyventi visuomenėje, pasitikėti savimi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.