Susitiko dviejų šalių bendro likimo vaikai

vaiku namai vokieciaiŠią savaitę VšĮ „Šakių vaikų globos namai“ sulaukė svečių iš Vokietijos. Abiejų šalių globotiniai puikiai leido laiką, darbuotojai dalijosi patirtimi.
 
Nuotr. Šią savaitę VšĮ „Šakių vaikų globos namai“ vieši svečiai iš Vokietijos.
 
Vos prieš dvejus metus VšĮ „Šakių vaikų globos namų“ direktoriaus Virginijaus Kelerto užmegztas ryšys su Vechtoje veikiančių vaikų globos namų „Johannesstift“ vadovybe peraugo į dviejų įstaigų darnų bendravimą. Pagal Erasmus+ programą įgyvendinamą projektą „Paslaugas jaunimui teikiančių globos namų Šakiuose ir Vechtoje globotinių ir darbuotojų tarpusavio mainai“ Šakiuose vieši septyni 13 -17 metų jaunuoliai ir keturi darbuotojai iš Vokietijos. Naujuose globos namuose svetingai priimti vokiečiai šią savaitę turiningai leidžia laiką. Svečiams aprodyti Šakiai, rajono dvarai. Be to, projekto dalyviai aplankė Vilnių, Lietuvos pajūrį, visi kartu plaukė Šešupe baidarėmis. Pagal minėtąją programą grupelė aktyviausių ir pažangiausių Šakių globos namų globotinių ateityje vyks į Vokietiją.

Vaikai puikiai leido laiką, o įstaigų darbuotojai dalijosi darbine patirtimi. Su Vechtos „Johannesstift“ vaikų globos namų darbuotojais pasidžiaugta naujais šakiečių šeimyniniais globos namais. Žiemą bus metai, kaip be tėvų globos likę šakiečiai glaudžiasi moderniuose šeimyniniuose globos namuose.

„Šiandien girdime populistinių kalbų, kad po penkerių metų neliks vaikų globos namų. Susikurti šviesią viltį galima. Bet, kaip sakoma, viltis yra gera palydovė, bet bloga patarėja. Realiai su dabartine šalies ekonomika sunku to tikėtis“, - tikino V. Kelertas.

Šiuo metu VšĮ „Šakių vaikų globos namai“ globoja 43 nepilnamečius ir du pilnametystės sulaukusius globotinius. Įstaiga, pasak V. Kelerto, dažnai iš kitų rajonų sulaukia skambučių su prašymais priimti vieną kitą vaiką, nes daugelis šalies globos namų tiesiog perpildyti.

Pasirodo, Vokietijoje panaši padėtis. „Anksčiau vaiko teisėms atstovaujančios tarnybos į negandas šeimose reaguodavo, kai vaikai būdavo 15-16 metų. Dabar ankstyvame amžiuje pastebimos problemos šeimoje ir vertinama, ar vaikas gali gyventi šeimoje, ar ne“, - tikino vokietis Tomas Sperveslage. Dar apie 1980 metus Vokietijoje iškilusios kalbos, kad nereikalingi globos namai, liko tik kalbomis. Po ne vienerius metus vykusių diskusijų valstybė grįžo prie pirminio vaikų globos namų modelio.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.