Zanavykų muziejuje prisimintas Mykolas Kleopas Oginskis

Per Lietuvą nuvilnijo jau penktus metus Lietuvos muziejų asociacijos organizuojamas nacionalinis edukacinis projektas „Lietuvos muziejų kelias“. Šis projektas savo kelionę pradėjo Žemaitijoje, vėliau vingiavo per Aukštaitiją ir Dzūkiją, o dabar persikėlė į Suvalkiją.

Šiemet projekto organizatoriai plėtoja temą „Dvarų kultūros atspindžiai“. Zanavykų muziejus prisijungė prie gražios iniciatyvos ir rugpjūčio 26 d. pristatė išskirtinę parodą „Mykolas Kleopas Oginskis. Sugrįžimas (1765–1833m.)“.

Parodoje išsamiai pasakojama apie M. K. Oginskio asmenybę, jo šeimą, giminę, diplomato ir valstybės veikėjo kelią, rašytinį ir muzikinį palikimą, ryšius su Vilniumi ir Rietavu bei atminimo įamžinimą Lietuvoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Italijoje.
 
Renginį muzikiniu kūriniu pradėjo Vismantė Vasaitytė. „Lietuvos muziejų kelią“ pristatė projekto programos koordinatorius Suvalkijoje – Lietuvos prezidento Kazio Griniaus memorialinio muziejaus vyr. fondų saugotojas Tomas Kukauskas. Sveikinimo žodį parodos atidarymo proga tarė vicemeras Edgaras Pilypaitis, Šakių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Rima Rauktienė.

Parodą pristatė svečias iš Žemaitijos – Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas. Jis linkėjo renginio svečiams, ypač jaunimui, išvykti į užsienį ir pamatyti pasaulį, pasisemti žinių geriausiose mokymo įstaigose, o tada grįžti į savo gimtinę Lietuvą.

Manoma, kad per visą Lietuvos dvarų istorijos raidą jų yra buvę apie 2000. Tikrai ne vieną kartą Lietuvos istorijoje griuvo ar buvo griaunami dvarai, bet jie vėl ir vėl kilo. Šakių rajonas buvo turtingas dvarų. Dabar dvarai prisikelia naujam gyvenimui. Kultūros židiniais galima laikyti Kidulių, Gelgaudiškio ir Zyplių dvarus.

Renginyje būta ir šokių. Kidulių dvaro šokių kolektyvas (vadovė  Irma Svetlauskienė) pašoko keturis XIX a. pradžios dvaro šokius. Paskutinį šokį kvietė renginio dalyvius pašokti kartu. Gelgaudiškio dvaro šokių kolektyvas „Liocukas“ (vadovė Edita Balčiūnienė) renginio dalyvius kvietė šokti XIX a. pabaigos–XX a. pradžios dvaro šokius.

2015 m. buvo minimos 250-osios garsaus kompozitoriaus, visuomenės veikėjo M. K. Oginskio gimimo metinės. Parodą, skirtą šiai iškiliai asmenybei, parengė Lietuvos dailės muziejus ir VO „Regionų kultūrinių iniciatyvų centras“. Parodos autorė ir kuratorė – Danutė Mukienė, dailininkė – Loreta Uzdraitė. Pagrindinis parodos rėmėjas – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.