Kaip išgyventi šimtą metų...

simtametisAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Ne paslaptis - laikas bėga nenumaldomai greitai, ką tik gimęs kūdikis, žiūrėk, spėji apsisukti, jau nebe kūdikis, o visas vyras ar mergina. Baigia mokyklą, studijuoja, dirba, laimingai gyvena. Ir atrodo, kad pakanka tik mirktelėti, o dešimtys metų praskrieja lyg akimirka...
 
Nuotr. Antanas Puidokas, gyvenantis Kriūkuose, sausio 24 dieną atšventė 100-ąjį gimtadienį.
 
Kriūkų miestelyje gyvenantis Antanas Puidokas sausio 24 – ąją dieną atšventė garbingiausią 100 metų Jubiliejų. Sunku patikėti - žmogus įkopė į antrą šimtmetį. 1915 metais gimęs šimtametis pragyveno tikrai daug – juk, kai pagalvoji, šimtas metų, tai ne kelios dienos – tai laiko tarpas, per kurį pasikeičia visas gyvenimas.
 
Gyvenimas nepraleistas veltui

Senolis užaugino du vaikus, turi keturis anūkus, o dar labiau džiugina, jog penki A. Puidoko proanūkiai gali džiaugtis senolio draugija ir draugams bei visiems pažįstamiems girtis, jog turi prosenelį, kuris pragyveno tokį ilgą amžių. Juk visi puikiai žinome, kad ne tik mūsų rajone, bet ir visoje Lietuvoje gimstamumas nėra toks didelis, kokio norėtume, o žmonės miršta vidutiniškai sulaukę 65-80 metų.

Sveika gyvensena

Senolio anūkė Zita Gyvytė svarstė, jog galbūt senelio ilgą gyvenimą lėmė, tai, jog jis niekada negėrė ir nerūkė. Moteris juokaudama teigė, jog senelio su cigarete rankose nematė niekada gyvenime ir nenustebtų, jei jis net nėra bandęs rūkyti. Senolio dukra Aldona Gyvienė ir anūkė, antrindamos viena kitai, teigė, jog nepaisant to, jog ilgaamžis neturi žalingų įpročių, vis dėlto valgyti mėgsta saldžiai ir riebiai, tačiau galbūt tai tampa įrodymu mums visiems, jog tokia mityba nėra jau tokia kenksminga..?
 
Gydymo įstaigos – ne draugės

Senjoro dukra, su mielu noru besidalijanti prisiminimais apie tėčio gyvenimą, pasakojo, jog senukas nemėgsta ir niekada nemėgo lankytis pas medikus. Su šypsena veide moteris pasakojo, jog, jei atsitikdavo kokia bėda – ar dantį skaudėdavo, ar kas, tai šimtametis visuomet susitvarkydavo pats. Na tik porą kartų teko pabuvoti ligoninėje, kai susižeidė koją, o kitą sykį, kai nutiko nelaimė ir arklys nukando pirštą. Pasak giminaičių, vyriškis visada geros nuotaikos, į gyvenimą visą laiką žvelgė optimistiškai ir net dabar, paklausus kaip sekasi, nusišypsos ir atsakys, jog gerai.

100-metį pasveikino Kriūkų miestelio seniūnė Ona Rakauskienė, kuri ilgaamžiui palinkėjo daug sveikatos, gražių metų ir viso ko geriausio. Jubiliatą pasveikinti taip pat atvyko rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis bei Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė. Jie kuo geriausios sveikatos linkėjo ne tik senoliui, bet ir jo dukrai ir anūkei, kurios sutiko svečius, atvykusius pasveikinti A. Puidoką, įspūdingos sukakties proga.

Nuvykus aplankyti A. Puidoką garbingiausio Jubiliejaus proga, buvo be galo malonu ir miela širdžiai. Tai, jog žmogus sulaukęs tokio amžiaus dar kartu pasėdėjo ir prie bendro stalo, ir į klausimus atsakė, o pasveikintas, šimtmečio proga dėkojo už tai, priverčia nusišypsoti – 100 metų - ne riba gražiam ir laimingam gyvenimui gyventi.
 
2012 m. vyrų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė buvo 68,4 metų, moterų – 79,5 metų. Per 2001–2012 m. laikotarpį vyrų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė pailgėjo 2,5, o moterų – 2 metais. Nuo 2007 m. skirtumas tarp vyrų ir moterų vidutinės tikėtinos gyvenimo trukmės sumažėjo 1,6 metų ir 2012 m. siekė 11,1 metų ir buvo Europos Sąjungoje. Matydami tokius skaičius ir pripratę prie didelio mirtingumo visi stebimės, kai sužinome, jog žmonės sulaukia tokio garbingo amžiaus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.