Į savivaldybę – su savotiška misija

vaikaiVasario 13 dieną į savivaldybės salę rinkosi VO „Gelbėkit vaikus“ įgyvendinamo projekto  „Saugios mokyklos kūrimas per aktyvaus pilietiškumo skatinimą ir mokyklos bendruomenės įgalinimą“ dalyviai. Jie atėjo su pasiūlymais ir patarimais, kaip būtų galima sumažinti patyčių, diskriminacijos bei smurto mokyklose problemą.
 
VO „Gelbėkit vaikus“ Šakių padalinio vadovė Jūratė Arštikaitienė trumpai pristatė projekto tikslus ir pačių sukurtą filmuką apie mokymus Šakių „Varpo“ mokykloje, kuriuose dalyvavo penkios rajono mokyklos – Sintautų pagrindinė, Šakių „Varpo“ ir Lekėčių mokyklos, Griškabūdžio gimnazija bei Plokščių mokykla – daugiafunkcinis centras. Šių mokyklų socialinės pedagogės džiaugėsi, kad jų mokykloms įsitraukus į projektą „Saugi mokykla“ patyčių sumažėjo arba „vaikai jau užaugo“.
 
Lektorius Tomas Kazulėnas padėjo moksleiviams nustatyti patyčių priežastis ir pasekmes. Jie išskyrė keturias priežastis, dėl kurių vyksta patyčios. Jas skatina pavydas, išvaizda, skirtingos nuomonės ir požiūriai, įtakos turi ir šeima. Pasiruošę vizitui į savivaldybę, moksleiviai turėjo atlikti savotišką misiją – rajono valdžiai pristatyti konkrečius pasiūlymus ir patarimus, kaip būtų galima sumažinti patyčias mokyklose ir sukurti saugesnę erdvę.
 

Kadangi rajono valdžia buvo išvykusi, su jais susitiko tik Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė ir  Šakių policijos komisariato Prevencijos poskyrio pareigūnė Vida Kutkaitytė.  J.Arštikaitienė prašė moksleivių misiją perduoti ir kitiems atsakingiems pareigūnams, Švietimo ir sporto skyriaus specialistams. Moksleivių manymu, patyčios sumažėtų, jei mokyklose vaikai dėvėtų uniformas, jei būtų keliamas jų sąmoningumo lygis, jei spaudoje, televizijoje ir jų aplinkoje būtų daugiau akcentuojami geri pavyzdžiai, jei viešose vietose atsirastų stendų plakatams, skatinantiems draugiškumą ir pagarbą.

Šakių „Žiburio“ gimnazijos socialinės pedagogės Ligitos Kajackienės manymu, pati švietimo sistema yra ydinga, nes mokykloje išaukštinami tik geriausiai besimokantys vaikai, todėl tiek daug atvejų, kai tie, kurie nėra geriausieji, nenori eiti į mokyklą. „Ką reikia daryti, kad visiems vaikams mokykloje būtų gera, kad jie pajustų mokymosi džiaugsmą?“ – klausė ji.

Šakių rajono savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos psichologė Aušra Jakavičienė dirbdama su vaikais, iš kurių tyčiojasi kiti vaikai, tėvai ir net mokytojai, mano, kad būtina  mokyti ir tėvus, ir mokytojus. Ji tokiam žingsniui yra pasiruošusi, nes neseniai vedė mokymus tėvams kitoje savivaldybėje, tik reikia sudaryti grupes ir susiderinti laiką. Psichologė džiaugėsi, kad čia susirinkę vaikai moka reikšti savo jausmus ir iš jų žodynų jau dingo standartiniai žodžiai: „gerai“, „blogai“, „nežinau“.

Moksleivių iniciatyva džiaugėsi ir R.Lebedžinskienė, ir V.Kutkaitytė. Jos pritarė minčiai, kad ir pedagogai turėtų būti sąmoningesni ir jausti, kada moksleiviai konfliktą išspręs taikiai, o kada jau reikėtų ir jiems įsikišti, kol situacija neperaugo į patyčias. Buvo prieita išvados, kad kiekvienas turėtų pradėti keistis nuo savęs ir ne kovoti už patyčias, bet puoselėti tarpusavio draugystę ir pagarbą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.