Vairavimo pamokos – gimnazistų patogumui

vairavimas_luksiaiAsta GVILDIENĖ

Nuo šių metų pradžios įsigalioję nauji reikalavimai vairavimo mokykloms, gerokai padidino jų paslaugų savikainą. Ne kiekviena šeima gali rasti papildomus 2 tūkst. litų sūnaus ar dukros automobilio vairavimo teisių įsigijimui. Ne paslaptis, kad daugeliui tenka pakloti ir didesnę sumą, jei „Regitroje“ egzaminų nepavyksta išlaikyti iš pirmo karto. Nežiūrint į vis griežtėjančius reikalavimus net trys mūsų rajono gimnazijos moko vairuoti gerokai pigiau ir tai daro tik dėl moksleivių patogumo.  

Nuotr. Nuo šių mokslo metų savo moksleivius vairuoti automobilį mokys ir Lukšių Vinco Grybo gimnazija.

Pigiausiai vairuoti mokosi Kudirkos Naumiesčio gimnazistai

Pasak Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktoriaus Romo Eikevičiaus, gimnazija moksleivius vairuoti moko jau daugiau nei tris dešimtmečius. Nežiūrint į vis griežtinamas mokymo sąlygas, ji išpildo visus reikalavimus, nors jie ir kainuoja nemažus pinigus – prieš porą metų  įsigijo naują automobilį, šiais metais - filmavimo įrangą. „Kiek liūdniau - su mokymosi vairuoti aikštele, tačiau ir ši problema jau sprendžiama, - tvirtino direktorius. – Kartu su Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriaus vadovais ruošiame naują aikštelę abiejų mokyklų moksleivių poreikiams tenkinti.“ R.Eikevičius prasitarė, kad, atvykę auditoriai, didelių nusižengimų išpildant reikalavimus, nerado. Gimnazistams ši paslauga – didelis patogumas – ir pigiai kainuoja, ir galimybė mokytis vietoje. Be to, ir vairavimo mokytojai Vytenis Damijonaitis ir Mindaugas Valaitis turi ne vienerių metų patirtį. Kiekvienais metais jie ruošia dvi grupes – vairuoti moko apie 60 trečios ir ketvirtos klasės moksleivių. Mokslas trunka dvejus metus ir kainuoja tik 500 litų. Pigiau grybo – pasakytų tie, kuriems tenka už kursus pakloti po 1500 ir daugiau litų...  „Aišku, ateityje ši kaina gali keistis, nes nežinia, kaip ilgai taip galėsime išgyventi – viskas brangsta, - kalbėjo gimnazijos direktorius, tikėdamasis, kad ši paslauga vis tiek bus daug pigesnė nei privačiose vairavimo mokyklose.
 
Daug norinčiųjų vairuoti ir Šakių „Žiburio“ gimnazijoje

Norinčiųjų mokytis vairuoti Šakių „Žiburio“ gimnazijoje visada buvo daugiau nei galimybių suformuoti didesnę grupę, nes vairavimo kursus iki šiol vedė tik vienas vairavimo mokytojas Egidijus Klimaitis – ir instruktorius, ir teorijos dėstytojas viename. Nuo šių mokslo metų situacija pasikeitė – priimtas naujas instruktorius Edgaras Jevaitis. Tai leis suformuoti didesnes norinčiųjų mokytis vairuoti gimnazistų grupes. Per metus mokslus baigia trys moksleivių grupės. „Viskas daroma gimnazistų patogumui“, - tikino gimnazijos direktorė Jūratė Mozūraitienė. Vairavimo kursų kaina – 1050 litų. Iki Naujųjų  metų ši suma tikrai nesikeis, o ateinančiais metais, peržiūrėjus išlaidas, gali šiek tiek ir pabrangti. Pasak E.Klimaičio, tai galutinė suma ir daugiau nieko nereikia primokėti, nes teorinę mokymosi dalį gimnazija padengia mokinio krepšelio lėšomis. „Gimnazistai vairuoti mokomi tik Kaune, kur intensyvesnis eismas, kad nebūtų baimės važinėti didmiesčiuose, - teigė E.Klimaitis, šį darbą dirbantis ir šeštadieniais. - Didesnį šoką moksleiviams kelia mokyklinio vairavimo egzamino filmavimas. Pirmiesiems keturiems moksleiviams iš pirmo karto egzamino išlaikyti nepavyko – jaudulys pakišo koją.“

Vairuoti mokys ir Lukšių gimnazistus

Nuo šių mokslo metų savo moksleivius vairuoti automobilį mokys ir Lukšių Vinco Grybo gimnazija. Ji iki šiol tokios paslaugos teikti negalėjo, nes neturėjo nei sąlygų, nei licencijos. Tiesa, prieš keletą metų lukšiečiai buvo sudarę sutartį su Šakių „Varpo“ vidurine mokykla, kuri anksčiau šią paslaugą teikė ir savo mokyklos moksleiviams, tačiau, nutrūkus sutarčiai, atsirado spraga, o gimnazistai, pasak gimnazijos direktorės Nijolės Šapolienės, mokytis vairuoti visada norėjo. „Šiemet atsirado galimybės jiems tokią paslaugą teikti vietoje ir už mažesnę nei privačiose vairavimo mokyklose sumą – 1050 litų, - džiaugėsi ji. – Tiesa, įrengti važinėjimo aikštelę ir teorijos mokymo klasę su naujausia įranga kainavo nemažus pinigus. Be to, neturime ir savo automobilio. Jo nuoma labai brangi. Daug pigiau automobilį būtų įsigyti lizingu, tik neturime pinigų pirminei įmokai. Mokėtume tuos pačius pinigus ir po kelerių metų turėtume savo automobilį. Iš karto kristų vairavimo  mokymo kaina – tai būtų didelė nauda mūsų moksleiviams.“ Teorijos gimnazistus moko mokytojas Vidas Senkus, o vairavimo -  instruktorius Jonas Keraitis. Šiuo metu vairavimo kursus lanko net 41 gimnazistas. Dideli norinčiųjų mokytis vairuoti moksleivių skaičiai parodo, kad šios paslaugos poreikis rajone yra didžiulis, tačiau dėl aukštų reikalavimų ne kiekviena vidurinė mokykla gali ją teikti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.