Gelgaudiškio dvaro sodyboje aidės kariliono skambesys

karilionas gelgaudiskyjeRita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Rugpjūčio 14–15 dienomis Gelgaudiškio kultūros centras su visa miestelio bendruomene organizavo išskirtinę dviejų dienų miestelio šventę, kurios metu buvo pristatytas visuomenei atnaujintas dvaro sodyboje esantis vandens bokštas su unikaliu muzikos instrumentu – karilionu.
 
Nuotr. Gelgaudiškio dvaro sodybos vandens bokšte nuo šiol skambės antras mūsų rajone karilionas.

Šių metų Žolinių atlaidai gelgaudiškiečiams buvo ypatingi. Gelgaudiškis paskelbtas viena iš dešimties 2016 m. Lietuvos mažųjų kultūros sostinių. Gražus sutapimas – baigiami Gelgaudiškio dvaro sodybos aplinkos tvarkymo darbai ir restauruotas XIX a. viduryje statytas dvaro sodybos vandentiekio bokštas. Šiuos darbus savivaldybė atliko pagal projektą „Gelgaudiškio dvaro sodybos rekonstravimas ir pritaikymas turizmo reikmėms“. Bokštas ne tik autentiškai restauruotas, bet jame įrengtas ir naujas turistų traukos objektas – 36 skirtingų tonų varpų karilionas, kurį ketinama naudoti per įvairius dvaro renginius, šventes ir koncertus.

Atnaujinto vandens bokšto ir kariliono pristatymo metu gausiai susirinkusiems į renginį žiūrovams rajono savivaldybės mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis pristatė naująjį dvaro sodybos kūrinį kaip unikalų reiškinį. Anot vicemero, varpų skambesys nuo senų senovės buvo svarbi žmogaus gyvenimo dalis.

„Nuo seno varpai tarnauja žmonėms: jie buvo vartojami darbo ar karo pradžiai bei pabaigai, paliauboms pranešti, nugalėtojams pasveikinti, švenčių iškilmėms, religinėms apeigoms, muzikavimui ir kitiems svarbiems žmogaus gyvenimo žingsniams pranešti“, – apie varpus kalbėjo E. Pilypaitis.

Anot mero pavaduotojo, tikimasi, kad Gelgaudiškyje šis gražus kūrinys taps dar vienu turistų traukos objektu.

Varpų gausmą pirmasis visuomenei pristatė į renginį atvykęs kompozitorius prof. Giedrius Kuprevičius. Kompozitorius sugrojo žiūrovams savo improvizuotą, niekur dar lig tol neskambėjusią melodiją. Taip pat profesorius pasidalino džiaugsmu, kad Lietuvoje daugėja šių unikalių muzikos instrumentų, o Šakių rajono gyventojai jų turės nuo šiol netgi du ir galėsis jais didžiuotis kaip didieji miestai - Klaipėda, Kaunas ir Vilnius.

„Susvetimėjusioje ir išsibarsčiusioje visuomenėje varpų skambėjimas yra kaip vienybės, brolybės, bendruomeniškumo simbolis. Reikia džiaugtis, kad Lietuvoje gausėja karilionų“, – sakė kompozitorius prof. G. Kuprevičius.

Kaip teigia Gelgaudiškio kultūros centro direktorė Diana Šležienė, dvaras jau keletą metų yra svarbi turistų traukos zona miestelyje, o atsiradęs karilionas dar labiau garsins mūsų rajoną ir kvies užsukti keliaujančius po Suvalkiją. Žadama į dvarą atvykusius turistus pasitikti su varpų skambesiu. Taip pat kariliono gausmu žadama pasitikti ir dvarą pamėgusias jaunavedžių poras. Anot kultūros centro direktorės, apsilankę dvare galės pasiklausyti išskirtinės kariliono muzikos, tai suteiks dvaro atmosferai dar daugiau sakrališkumo ir iškilmingumo.

Po vandens bokšto atidarymo ceremonijos Gelgaudiškio dvaro prieigose toliau tęsėsi šventinė programa – vasaros estradoje tradicinis koncertas „Čia Gelgaudiškis buvo ir bus“. Koncerte dalyvavo liaudiškos muzikos kapela „Smilga“, Raganiukės teatras, kuris pristatė spektaklį visai šeimai „Raudonkepuraitė Žolininkė“, roko grupė „ex Hiperbolė“, koncerto pabaigoje pasirodė jaunimo pamėgta muzikos grupė „Tautinis brandas“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.