Jaunieji menininkai užbaigė „Metų laikų“ projektą

parodaAsta GVILDIENĖ
 
Balandžio 25 – 30 dienomis Šakiuose vėl svečiavosi Gusevo (Kaliningrado sritis) meno mokyklos jaunieji menininkai. Kartu su Šakių rajono meno mokyklos moksleiviais jie pabaigė bendrą tarptautinį plenerą „Metų laikai“, skirtą Kristijono Donelaičio 300 – osioms metinėms paminėti. Nors moksleivių darbuose nėra pirmosios sodrios žalumos ar žydinčio pavasario vaizdų, tačiau įkvėpimo jų kūrybai užteko.
 
Nuotr. Plenero dalyviai kalbėjosi visomis kalbomis, kokias tik mokėjo, o jei žodžių netyčia pritrūkdavo, į pagalbą pasitelkdavo gestų kalbą.
 
Poetas kaimynams gerai žinomas
 
Praėjusių metų vasarą Guseve prasidėjusio bendro tarptautinio projekto „Metų laikai“ idėja kilo prieš keletą metų, norint pagerbti žinomo lietuvių poeto Kristijono Donelaičio  atminimą. 2014 metais bus švenčiamos jo 300 osios gimimo metinės. Šis lietuvių grožinės literatūros pradininkas, sukūręs reikšmingą lietuvių literatūrai poemą „Metai“, gimė, rašė ir Amžinojo poilsio atgulė vadinamuosiuose Rytprūsiuose, kurie dabar priklauso Rusijos Federacijai. K.Donelaitis gimė Lazdynėliuose, visai netoli dabartinio Gusevo, o palaidotas jis Tolminkiemyje, kuris šiandien vadinamas Čistyje Prudy. Todėl Gusevo moksleiviai gerai žino pirmąjį lietuvišką meninį tekstą sukūrusį poetą, visam pasauliui paliudijusį lietuvių literatūros buvimą. Skaitant K.Donelaičio „Metus“ ir gimė mintis – nutapyti metų laikus Lietuvoje ir Rusijoje. Plenero vasarą ir žiemą jaunieji dailininkai tapė Rusijoje, o rudenį ir pavasarį - Lietuvoje.

Be rėmėjų neapsiėjo

Kadangi finansinės paramos projekto įgyvendinimui iš Europos Sąjungos gauti nepavyko, Gusevo savivaldybė pasiūlė jį finansuoti patiems. Taip abi pusės projektą ėmėsi vykdyti savo iniciatyva, geranoriškai nusiteikusių tiek Gusevo, tiek Šakių rajono savivaldybių pagalba ir iš rėmėjų gautomis lėšomis. Projekto veiksmus koordinuoti ėmėsi ir daug prie jo įgyvendinimo prisidėjo Šešupės euroregiono Šakių biuras bei VšĮ „Sintautų akademija“. Pasak projekto „Metų laikai“ vadovo Vito Girdausko, bendram tikslui buvo sujungtos ne tik organizatorių bet ir visų rėmėjų pastangos. Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo Šakių rajono meno mokykla, Kidulių pagrindinė mokykla, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija, Sintautų ir Sudargo seniūnijos, kavinės „Kiba“, „Puris“, „Vakarų užuovėja“, UAB „Jurodis“, dailininkai Vytautas Kaunas ir  Mindaugas Pauliukas, Šakių ir Gelgaudiškio kultūros centrai, Vilniaus jaunųjų turistų centras. „Kas kuo galėjo, tas tuo prisidėjo, – džiaugėsi V.Girdauskas - Kas maitinimu, kas transportu, kas pirko dažus, kas apgyvendino projekto dalyvius. Bendruose pleneruose dalyvavo po keturis abiejų šalių jaunuosius dalyvius ir po vieną jų mokytoją. Jei ir susirinkdavo vienu kitu dalyviu daugiau, tai tik padidindavo plenero įvairovę ir galimybes.“

Gaudė pavasario akimirkas

Paskutiniame plenero susitikime keturi Gusevo meno mokyklos moksleiviai ir jų vadovė Irina Loren bei penki Šakių rajono meno mokyklos auklėtiniai ir dailininkas Mindaugas Pauliukas įkvėpimo sėmėsi gražiausiose mūsų šalies vietose ir profesionalių dailininkų parodose. Šįkart buvo aplankyti ne tik Sudargo piliakalniai, Vinco Grybo muziejuje, Jurbarke, veikusi tapybos miniatiūrų paroda, bet ir garsi menininko iš Niujorko Ray Bartkaus paroda Marijampolėje, kitos tapybos parodos Marijampolės kultūros centre. Eskizus moksleiviai piešė vaikštinėdami po Vilniaus senamiestį, žvelgdami į miestą nuo Stalo, Trijų kryžių ir Bekešo kalnų. Neišdildomą įspūdį visiems dalyviams paliko Užupio menų inkubatorius, mūsų kraštiečio Mindaugo Šnipo modernių skulptūrų paroda „Yra kaip yra“ neseniai atidarytoje galerijoje „Malonioji 6“, įsikūrusioje Žvėryno mikrorajone, Dariaus ir Girėno skrydžiui per Atlantą paminėti skirtoje parodoje „Skrydis“ bei įspūdinga mados istoriko ir kolekcionieriaus Aleksandro Vasiljevo paroda „Secesijos mada“. „Tokia pažinties su Lietuva įvairovė ir lėmė tai, kad  pavasarinio plenero darbų motyvai labai įvairūs, gerokai urbanizuoti, - teigė V.Girdauskas. – Prieš mus iškyla Vilniaus, Trakų ir Kauno architektūriniai vaizdai, subtilūs meno pajautimai.“ Mūsų Meno mokyklos jaunieji dailininkai Aušrinė Bacevičiūtė, Dominyka Balčiūtė, Vaiva Frančiakaitė, Dovilė Povilaitytė ir Ignas Jasulevičius ne tik gaudė pavasario akimirkas, ieškojo akiai ir širdžiai mielų peizažų, bet ir neslėpdami emocijų bendravo su svečiais iš Gusevo. Plenero dalyviai kalbėjosi visomis kalbomis, kokias tik mokėjo – ir angliškai, ir vokiškai, ir lietuviškai, ir rusiškai, o jei žodžių netyčia pritrūkdavo, į pagalbą pasitelkdavo gestų kalbą.

Pasak šio tarptautinio projekto vadovo, nors projektas jau baigėsi, tačiau K.Donelaičio jubiliejiniais 2014 metais planuojama išleisti plenerų metu sukurtų darbų ir bendradarbiavimo akimirkų katalogą „Metų laikai“ ir su parodomis bei seminarais apsilankyti ne viename mieste ar miestelyje tiek Lietuvoje, tiek Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.