Plaukimo pamokos sudomino labiau nei tikėtasi

plaukimo_treneriaiGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro baseine vyksta plaukimo pamokos, sulaukusios didžiulio moksleivių susidomėjimo. Nors įvyko dar tik keletas užsiėmimų, treneriai džiaugiasi akivaizdžiais rezultatais.

Nuotr. Treneriai A. Marčiulionis (kairėje) ir P. Puskunigis tikino, kad per trumpą laiką mokiniai padarė neįtikėtiną pažangą.

Šiuo metu plaukimo pamokos 7- 15 metų mokiniams vyksta du kartus per savaitę. Iš viso baseiną lanko ir plaukti mokosi daugiau nei 100 mokinių. „Yra 7 grupės, kuriose yra maždaug po 20 vaikų. Be jų plaukti mokome ir taip vadinamus projektinius vaikus. Pagal Šakių „Aukuro“ pagrindinės mokyklos projektą mokome 12 vaikų, pagal Gerdžiūnų bendruomenės parengtą projektą - dar apie 20“, - pasakojo plaukimo treneris Aurelijus Marčiulionis. Be jo vaikus plaukti moko ir treneris Paulius Puskunigis.

A. Marčiulionis pripažino, kad tokio susidomėjimo ir noro mokytis plaukti jis nesitikėjo sulaukti. Tuo tarpu centro administratorius Robertas Sakas kalbėjo, kad sprendžiant pagal užklausimus jis galvojo, kad panašiai ir bus. Be to, planuojama burti ikimokyklinukų grupę, tačiau gana sunku surasti tinkamą laiką, nes tokio amžiaus vaikai dažniausiai lanko darželius. Jie laisvesni tik tuomet, kai vyksta užsiėmimai mokyklinio amžiaus vaikams. Nors darbo užtektinai ir dabar, centro administracija neatsisako planų po naujųjų metų suburti dar dvi papildomas grupes. Dažnai ir suaugusieji pasiteirauja, ar yra galimybė mokytis plaukti, tačiau konkrečių pageidavimų treneriai nesulaukė, o jei kam nors kyla klausimų, jie visuomet pasirengę pamokyti, padėti.
 
Teiraujamės trenerių, kaip jiems sekasi dirbti su dabar pamokas lankančiais vaikais. A. Marčiulionis teigė, kad pradžioje tikėjosi, jog bus blogiau, kad vaikams bus sunkiau, reikės ilgiau pratinti prie vandens. Tiek jis, tiek P. Puskunigis vieningai tvirtino, kad vaikai per keletą užsiėmimų padarė didžiulę pažangą. Žinoma, kiekvienas vaikas individualus, tačiau atėjus į pamokas nežiūrima, ką kuris jau moka, o viskas pradedama nuo pradžių. „Buitinis mokėjimas plaukti ne plaukimas. Mes viską pradedame nuo A ir mūsų tikslas ne paruošti varžyboms, bet išmokyti taisyklingai plaukti“, - pabrėžė A. Marčiulionis. Vaikai, susirinkę į pamokas, atlieka mankštą, mokomi plaukti varlinukyje, kur atlikinėja ir įvairius pratimus, vėliau plaukioja baseine. Be to, treneriai įsitikinę, kad tokio vaiko, kuris išvis neišmoktų plaukti, tiesiog nėra. Galbūt vienam reikia daugiau laiko nei kitiems, bet išmokti plaukti, kaip aiškino A. Marčiulionis, gali kūdikis nuo 40 dienų, kai dar nėra praradęs įgimtų refleksų. „Žinoma, suaugusiems sudėtingiau, vaikai viską išmoksta greičiau, be to, mokydamiesi grupėmis vienas į kitą orientuojasi, stengiasi. Jei pagyrei vieną, tuoj už jį geriau padaryti nori kitas“, - pasakojo P. Puskunigis. Treneriai džiaugiasi, kad vaikai noriai mokosi, nekalbant apie teigiamą poveikį sveikatai, didėjantį fizinį stiprumą ir pan. Vaikai nemoka atskiro mokesčio už pamokas, o tik už baseiną - po 5 litus. „Mūsų tikslas nėra pasipelnyti“, - ne kartą pabrėžė R. Sakas. Gana lanksčiai, atsižvelgiant į tėvų ir vaikų pageidavimus, buvo sudaromi ir pamokų lankymo tvarkaraščiai.

Nors vaikai baseine elgiasi drausmingai, nes yra įspėti, kad gali būti išbraukti iš besimokančiųjų plaukti sąrašų, P. Puskinigiui per visą darbo praktiką porą kartų jau teko šokti į vandenį gelbėti skęstančiųjų. Džiugu, kad dėl greitos gelbėtojo ir trenerio reakcijos pavyko išvengti didesnių nelaimių, nukentėjusiųjų nereikėjo net gaivinti. Be to, baseine pagalbą visuomet pasirengusi suteikti ir kineziterapeutė Agnė Stanislovaitytė. Mergina penktadieniais veda ir stuburo mankštos užsiėmimus. Atskiri įkainiai šiai paslaugai taip pat nėra nustatyti. Tiesiog atėjęs susimoki už baseiną ir tiek.

Pasirodo, jurbarkiečiai nuolat teiraujasi, ar baseine negalėtų būti vedamos pamokos ir jų miesto ar rajono mokiniams. Tačiau, kaip patikino R. Sakas, pagal dabartinį užimtumą kol kas šios paslaugos jie teikti nepajėgūs. Ne tik jurbarkiečiai, bet ir tauragiečiai, vilkaviškiečiai, kybartiečiai ar net kauniečiai pasipliuškenti baseine atvyksta savaitgaliais. Darbo dienomis šakiečiai noriai nuomojasi baseiną ir mėgaujasi visais teikiamais Jaunimo kūrybos ir sporto centro malonumais.

Ne ką mažiau nei baseinas patraukli ir sporto salė bei treniruokliai. Čia taip pat nuolat vyksta užsiėmimai ir jaučiamas didžiulis gyventojų susidomėjimas. „Tikrai šis objektas buvo labai reikalingas Šakiams“, - teigė R. Sakas. Šiais metais salėje nevyks aukščiausio lygio varžybos, čia žais Regiono bei rajono lygose žaidžiantys krepšininkai. Be to, salėje dažnai vyksta badmintono užsiėmimai, „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai čia sportuoja kūno kultūros pamokų metu, vyksta užklasinė veikla, įvairūs rajoniniai renginiai. Nuolatinė jaunimo susibūrimo vieta prie sporto salės esanti krepšinio aikštelė. Centro administracija džiaugiasi, kad inventoriumi jaunimas naudojasi tvarkingai, nelaužo. Užtat su tvarka prastesni popieriai. Po vakarinių pasisėdėjimų jaunimas prie centro palieka krūvas šiukšlių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.