Sūduvos rinkėjai pasirinko: į Seimą siunčia „valstiečių“ kandidatą Giedrių Surplį

surplys pergale
Vienas pirmųjų rinkimus laimėjusį Giedrių Surplį (kairėje) sveikino ir pergale džiaugėsi bendražygis, Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius. G. Bernotienės nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Sūduvos šiaurinės rinkimų apygardos rinkėjai po sekmadienį įvykusio antrojo rinkimų turo pasitikėjimo mandatą suteikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatui Giedriui Surpliui. Jis už antroje vietoje likusią Ireną Haase surinko 443 balsais daugiau.

Nors šalyje pergalę antrajame ture šventė dešinieji, mūsų rajone triumfavo „valstiečiai“. Pranašumą nuo pirmųjų pradėjusių plaukti oficialių rezultatų turėjo ir išlaikė būtent G. Surplys, bet „Mikelaitynės“ sodyboje rezultatų laukti susirinkę „valstiečių“ bendražygiai džiaugtis pergale nedrįso gana ilgai, svarstydami, o jeigu kuri iš didžiųjų miesto apylinkių ims ir pakeis rezultatą. Nepakeitė. Už G. Surplį iš viso balsavo 49,85 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų (6867 balsai), už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatę Ireną Haase – 46,63 proc. (6424 balsai). Rinkėjų aktyvumas Sūduvos šiaurinėje rinkimų apygardoje antrajame ture buvo 37,91 proc. Iš rinkimų sąraše įrašytų 36 tūkst. 343 rinkėjų rinkimuose dalyvavo 13 tūkst. 776. Negaliojančių biuletenių – 485 (3,52 proc.).

G. Surplį labiausiai palaikė Atanavo (71,52 proc.), Panovių (69,78 proc.), Barzdų (69,38 proc.) apylinkių rinkėjai. Iš viso jis laimėjo 29-iose iš 49 apylinkių.

I. Haase didžiausio palaikymo sulaukė Gelgaudiškio (59,75 proc.), Jūrės (58,97 proc.), Altoniškių (57,07 proc.) apylinkėse. Tiesa, kai kur jos pergalė buvo minimali. Pavyzdžiui, Būblelių apylinkėje ji laimėjo vienu, Paluobių – dviem balsais. Tačiau kai kur nedideliu skirtumu pergalę šventė ir G. Surplys. Tarkim, vienoje iš didžiausių Aušros apylinkėje jis sulaukė penkių balsų daugiau nei jo priešininkė. Apskritai aktyviausiai balsavo Sintautų (48,63 proc.), Paluobių (45,18 proc.) bei Šakių miesto Žiburio (45,98 proc.), Varpo (46,85 proc.), Aušros (46,05 proc.) apylinkių rinkėjai. Pasyviausi rinkėjai buvo Bebruliškės (27,62 proc.), Altoniškių (28,57 proc.), Bagotosios (29,08 proc.) apylinkėse.  

Tik sulaukus rezultatų iš paskutinės apylinkės, „valstiečių“ būstinėje, tiksliau, išsinuomotoje sodyboje, suskamba „We are the champions“. Padėkos žodžius komandos nariams, kuriuos vadino herojais, šauniausia komanda, taria rinkimus laimėję G. Surplys. Jis pripažino, jog kelią skynėsi gana sunkiai, tad pelnytas pasitikėjimas ypač malonus. Ne vienas laukdamas rezultatų svarstė, ar jiems tikrai pavyks laimėti.

„Ir kas galėjo pagalvoti!“ – tarsi vis dar negalėdama patikėti pelnyta pergale prasitaria Laima Mockevičienė.

„Jūs padarėt neįmanomą. Įpiršot suvalkiečiams žemaitį“, – kalbėjo G. Surplys savo bendražygiams.

Tiesa, nuolat nuskamba ir mero Edgaro Pilypaičio pavardė, mat „valstiečiai“ neabejoja, kad mero sprendimas rinkimų išvakarėse atleisti iš pareigų Šakių kultūros centro direktorių Raimondą Januševičių irgi padarė savo.

„Reikės padėkoti merui, galbūt pasiūlyti įstoti į mūsų partiją“, – tokių ir panašių palyginimų netrūksta vakaro metu.

G. Surplys viliasi, jog laimėjus rinkimus pavyks pradėti naujovišką Seimo nario politiką Šakių rajone ir Kazlų Rūdoj bei prisidėti prie „valstiečių“ atgimimo.

Kur kas ramesnės nuotaikos nei pas „valstiečius“ vyravo buvusiose advokatės Irenos Haase  kontoros patalpose, kur kartu su ja rezultatų laukė ir ją palaikė būrys bendražygių.

„Viskas gerai, tikrai neverkiu. Gerbiu rinkėjus ir jų pasirinkimą“, – sakė ji ir džiaugėsi, kad visgi galės tęsti pradėtus darbus –nors Sūduvos šiaurinės rinkimų apygardos rinkėjų palaikymo I. Haase ir nesulaukė, dešiniesiems laimėjus rinkimus šalyje, ji į Seimą pateko pagal sąrašą. Beje, Seime G. Surplys vietą buvo užsitikrinęs dar pirmajame ture.

Ne taip palankiai kortos sukrito mūsų kraštiečiui, „valstiečiui“ Kęstučiui Smirnovui. Jis Vilkaviškio apygardoje antrame ture pralaimėjo Lietuvos žaliųjų partijos atstovui Algirdui Butkevičiui ir į Seimą nepateko. Beje, A. Butkevičius Seime bus vienintelis šios partijos atstovas. K. Smirnovą palaikė 42,60 proc. (5249 balsų), A. Butkevičių – 53,95 proc. (6648 balsai) rinkėjų.

Seimo rinkimuose mandatus laimėjo: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 50 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 32, Lietuvos socialdemokratų partija – 13, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis – 13, Laisvės partija – 11, Darbo partija – 10, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 3, Lietuvos socialdemokratų darbo partija – 3, išsikėlę patys – 4, Partija „Laisvė ir teisingumas“ – 1, Lietuvos žaliųjų partija – 1.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.